Preti radikalizacija protesta ako odbornici Grada Niša ne povuku odluku

Protesti su ponovo buknuli pred Gradskom skupštinom Niša, gde su se okupili stanovnici Jasenovika i Gornjeg Matejevca. Ako gradski odbornici do podneva ne ponište ranije donetu odluku, biće pokrenute sudske tužbe i moguće eskalacije protestnih aktivnosti, uključujući blokadu grada sa traktorima.

Slaviša Dinić, koji stoji na čelu ovih protesta, rekao je da su predložili dodatak dnevnom redu i da veruje da će na sledećoj sednici biti povučena odluka o oduzimanju pašnjaka i utrina seljacima u Gornjem Matejevcu i Jaseniku. Ako se ovo ne desi, advokat Dragana Milutinović će tužiti nadležne.

Milutinović je objasnila da je doneta odluka pravno nevaljana i prekoračenje ovlašćenja, jer nije osnovana na zakonima koji jasno definišu da Skupština Grada samo može da pokrene proces vraćanja utrina i pašnjaka selima, ali ne i da oduzima ili pridružuje prava korišćenja. Milutinović je takođe osudila skupštinsku odluku koja se poziva na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, navodeći da ovaj zakon ne daje pravo za oduzimanje pašnjaka i utrina selima. Ona je uputila apel Katastru da ne vrši izmene na ovim parcelama. Ako ne dobiju odgovor na svoje zahteve, tužbom će tražiti političku odgovornost čelnika Grada Niša.

Nadamo da će naš predlog biti prihvaćen, jer se krši zakon. To je svima jasno, a to će biti navedeno i u krivičnoj prijavi. Svi mi živimo u ovom gradu i zahtevamo da odluka bude povučena do sutra u podne. U suprotnom, preduzećemo pravne korake„, izjavio je Dinić.

Dinić veruje da su donosioci odluke svesni potencijalne snage protesta stanovnika Matejevca.

Danas smo blokirali samo ulicu Nikole Pašića. Moramo da im pokažemo da smo spremni da blokiramo grad traktorima ako je potrebno. Lično, mislim da bi bilo bolje da rešimo problem tamo gde mu je mesto„, dodao je Dinić.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *