Priča o dobroti i prijateljstvu – otvaranje izložbe o Englesko-srpskom dečjem domu u Nišu

Izložba „Priča o dobroti i prijateljstvu: Englesko-srpski dečji dom u Nišu“, na čijoj su realizaciji radili istoričari iz Istorijskog arhiva Niš, Milutin Milojević i Igora Rakić, biće svečano otvorena 23. maja u 12 sati u holu Istorijskog arhiva Niš.

Istoričari iz Istorijskog arhiva Niš istraživali su arhivsku građu vezanu za ovu zgradu i njenu istoriju u Nacionalnom arhivu Velike Britanije i biblioteci Univerzitetskog koledža u Londonu. Rezultati istraživanja i saznanja do kojih su došli biće prikazani u četvrtak kroz izložbu.

„Pozivamo vas da zajedno sa nama proslavite ovu značajnu izložbu koja predstavlja priču o dobroti i prijateljstvu, obeleženu kroz istoriju Englesko-srpskog dečjeg doma u Nišu“ – kažu iz arhiva.

Izložbu koja je realizovana uz podršku Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji, otvoriće ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji, njegova ekselencija Edvard Ferguson.

Zgrada Englesko-srpskog doma izgrađena je 1926. godine, sredstvima engleskih fondova kao dom za smeštaj ratne siročadi. Inicijativu za izgradnju sirotišta u Nišu pokrenula je Karington Vajld, istaknuta i ugledna članica Fonda. Za vreme nacističke okupacije zgrada je bila korišćena za potrebe neprijateljskih vojnika, a poslednje godine okupacije u njoj su bili smešteni i sovjetski ratni zarobljenici iz logora na Crvenom krstu. Nakon rata, Engleski dom je prešao u nadležnost Federativne Narodne Republike Jugoslavije i postao „Dom srednjoškolske omladine Stevan Sinđelić”.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *