Problemi na konkursu za izbor docenta Medicinskog fakulteta

Doktor medicinskih nauka, Snežana Savić zatražila je od Medicinskog fakulteta ponovno bodovanje kandidata na konkursu za mesto nastavnika-docenta, a na predmetu Higijena sa medicinskom ekologijom jer smatra da su njene reference daleko više nego što je komisija zaključila. Ona ističe za „Građanin“ da je bila uverena da će biti primljena na ovo mesto, ali da je komisija odlučila drugačije i primila drugu kandidatkinju. Ovaj konkurs je raspisan 9. maja ove godine.

Snežana-Savic1
Dr.sci. med Snežana Savić

-Nije samo bodovanje problem. Prvo za raspisivanje konkursa nije postojao zahtev katedre. Drugo, statut Medicinskog fakulteta propisuje da kandidat mora imati pedagoško iskustvo. Ja to imam, ali koleginica koja je odlukom komisije ocenjena kao bolji kandidat, to nema. Usmenom komunikacijom sa predsednicom komisije, rečeno mi je da je konsultovan sekretar fakulteta i da to potrebno pedagoško iskustvo više nije bitno. Tada mi saopšteno da druga kandidatkinja ima jedan rad više na SCI listi. Mislila sam da ili ja ne čujem dobro ili je u pitanju neumesna šala! Pa, ja imam monografiju publikovanu pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja! A, povrh svega što imam i ja još jedan rad, ali ga nisam prijavila jer sam smatrala da sa su moje reference daleko više i da za to nema potrebe -priča Savićeva. Za mesto docenta, posle izbora komisije tek bi trebalo da se glasa.

Ona dodaje da će zbog svega toga tražiti da se konkurs poništi ili da se boduje kako nalaže Statut fakulteta.

-Ja sam docent Evropskog univerziteta i svojoj karijeri imam besprekorne rezultate što se da i videti iz moje stručne monografije, ali pitam se da li vredi to nekome na Medicinskom fakultetu i šta se krije iza svega toga kada sam ja sve svoje referate čak na engleskom jeziku prezentovala – pita se Savićeva. Ona je sada zaposlena u Zavodu za zaštitu zdravlja u Nišu te bi sa mestom docenta imala mnogo više referenci u svojoj matičoj kući, čak za mesto direktora, pa se pita da li je neko sprečava da postane docent kako ne bi imala šanse za neku od funkcija u Zavodu.

Medicinski7
Medicinski fakultet u Nišu

Povodom ovog problema, pokušali smo da kontaktiramo predsednicu komisije, ali nismo uspeli. Zato nam je odgovorio bivši dekan Medicinskog fakulteta koji je pre trinaest dana otišao u penziju, a tokom čijeg mandata je raspisan konkurs i doneta odluka da Savićeva nije rangirana kako je ona očekivala.

-Svako ko nije izabran za neko mesto ima prava da se buni. Komisija je izabrana od strane izbornog veća. Ta komisija piše referat na osnovu utvrđenih rezultata i Savićeva tu nije „prošla“ i sada, svakako da ima pravo da uloži žalbu na taj rezultat. Ako mi kažete da je u pitanju njeno pedagoško iskustvo, mislim da ni jedna ni druga nemaju pedagoško iskustvo, ali to je stvar komisije da utvrdi. U svakom slučaju ona može da se žali veću fakulteta, a onda od glasanja zavisi kako će se taj konkurs okončati – rekao je Ilić za naš portal.

Doktor Milan Višnjić kaže da su na Medicinskom fakultetu pomerena merila vrednosti tako da je sve moguće.

Student Vlada Kosić pak kaže da se u poslednje vreme događaju stvari koje nisu za pohvalu na fakultetu. On navodi napredovanje nekih osoba za koje se zna da nisu vredni đaci, a opet iz nekih razloga dobro prolaze na fakultetu.

– Samo zdravstvo u Nišu je bolesno. Na čelu klinika su ljudi koji ne znaju svoj posao, Nema normalne komunikjacije, doktorska deca i dalje vedre i oblače… – navodi nam jedna medicinska sestra koja ne želi da se imenuje zbog straha da će ostati bez posla.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *