Proleće u februaru

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

politika.rs
politika.rs

Bašte niških kafića su počele da rade u februaru. Jeste pomalo neobično, ali ništa čudno, kažu meteorolozi. Oni pamte bolje od građana. Pa i ako ne pamte zapisuju, a na osnovu toga tvrde da temperatura jeste iznad proseka, ali sličnu temperaturu u najkraćem mesecu mere već nekoliko godina.

„Temperatura ovog februara jeste iznad proseka, ali smo ovako tople dane u ovom mesecu imali i ranijih godina, pa je tako, godine 2001. maksimalna temperature u Nišu  izmerena februara  iznosila je 20,1 stepen Celzijusa. Tri godine kasnije, 2004. maksimalna temperatura u februaru je iznosila 21,4stepena Celzijusa, a izmerena je 7.februara”, kaže Zoran Vasiljević, načelnik Meteorološkog centra u Nišu.

On naprosto ne može da veruje da su Nišlije zaboravile prošlogodišnji februar.

„Prošle godine 3.februara je izmerena temperatura od 23,3, dan kasnije je bilo nešto toplije,a temperatura je iznosila 24,3, da bi 5.februara bila izmerena temperatura od 22,6 stepeni Celzijusa.Pravo proleće. Tako da je ova sadašnja temperatura iznad proseka, ali su zabeleženi i topliji dani u februaru od ovih sada”, ističe Vasiljević i dodaje da se radi o podacima koji se beleže već pola veka.

„Podaci kojima raspolažemo pokazuju da ovako tople zime beležimo poslednjih 15 godina. Ova pojava je usko povezana sa globalnim otopljavanjem koje je krenulo osamdesetih godina i od tada su zime sa ovako visokim temparaturama i malim brojem snežnih dana postale učestalije u odnosu na raniji period.Temperature od 20 ili preko 20 stepeni Celzijusa u zimskim mesecima merimo od devedesetih godina”, kaže Vasiljević.

Svakako da promena temperature ukazuje i na promenu klime našeg podneblja, a prema našem sagovorniku ona je sada umereno kontinentalna ali i toplija i suvlja, ali sa četiri godišnja doba.

Šta god mislili meteorolozi, Nišlije bi vise volele da pada snag. Kažu da je tako bolje po zdravlje  jer virusi postaju sve veći problem.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266