Promocija knjige „Za srpsku vojsku“ – da se nikada ne zaboravi!

Da se ipak jedna priča ne zaboravi, zarad prošlosti a pre svega budućnosti. Ovako bi mogla da glasi poruka sa izuzetno zanimljive promocije knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ autora Mile Mihajlović, novinarke italijanskog RAI-a. Promotivno veče organizovala je Gradska opština Medijana u Domu VS.

promocija2
novinarka RAI-a: Mila Mihajlović

Skup je blagoslovio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Raško-prizrenski, g. Teodosije, zamenik niškog Episkopa, naglasivši da je sva naša nada u pravdi i istini a ne ljudskoj snazi i sili.

– Neka je blagosloven ovaj skup koji govori o našoj golgoti ali i čojstvu našeg i drugih naroda – naglasio je episkop Teodosije.

Predsednik Gradske opštine Medijana, Zoran Stojanović na čiji poziv je poznata novinarka italijanske državne televizije došla u Niš da podseti na zaboravljene tragove istorije, rekao je da je promocija originalnog istorijskog dela doprinos Gradske opštine Medijana obeležavanju stogodišnjice velikog rata ali i Dana kopnene vojske Srbije i Dana pešadije.

promocija
gosti promocije

O knjizi Mile Mihajlović govorio je prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju i vrsni poznavalac dela Mile Mihajlović. Izražavajući divljenje što je izuzetno vredne istorijske činjenice plasirala na svetlo dana, Pavlović je između ostalog kazao, da je Mila uradila pravu stvar, jer je otrgla od zaborava jednu epopeju i nazvala je „Jedna zaboravljena priča“.
Knjiga je reprint izdanje originalnog dokumenta koji je 1917. godine objavila specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije. Ovo delo jedina je arhivska građa o evakuaciji srpske vojske i naroda iz Albanije na Krf, tokom 1915. i 1916. godine. Sadrži preko 70 originalnih i prvi put objavljenih fotografija.

Mila Mihajlović je inače rođena u Zrenjaninu, novinar je, književnik, prevodilac, operska pevačica. Nosilac je priznanja Grada Rima, italijanskih regiona, Radio Vatikana, dobitnik godišnje nagrade Grada Zrenjanina za 2012. Dobitnik je Specijalne nagrade žirija za 2014. godinu, italijanske književne nagrade „Čeruljo“ za knjigu „Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“, dobitnik priznanja UKS „Blagodarje“ – Savindan 2015.

Promociji u Nišu prisustvovali su komandant KOV Srbije general potpukovnik Milosav Simović, general major Želimir Glišović, komandant Treće armije Vojske Srbije general Mile Jelić sa saradnicima, predstavnici fakulteta, udruženja, građani.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *