Protest: Odlučili smo da aerodrom ostaje u vlasništvu Grada Niša (FOTO)

Oko 1.000 građana Niša protestovalo je danas ispred Skupštine grada Niša zbog pokušaja grada da aerodrom „Konstantin Veliki“ preda u vlasništvo republičkoj vlasti.

Građani su na skupu ispred Skupštine grada podizanjem letaka i ruku simbolično glasali protiv odluke da aerodrom bude „poklonjen državi“. Ovo „glasanje“ je usledilo posle otkazivanja sednice Skupštine grada Niša koja je trebala da se danas održi u Nišu, a na kojoj je trebalo odlučivati o sudbini aerodroma.

 

Pokretač inicijative, Miloš Bošković kazao je da je sednica Skupštine grada, na čijem je dnevnom redu glasanje o sudbini aerodroma, odložena „jer je valjda odbornike strah da pokažu svoju volju“.

Odlučili su da ne glasaju kada su videli da se njihov partijski diktat ne slaže sa odlukama građana Niša“, rekao je Bošković.

On je kazao da su se o sudbini niškog aerodroma izjašnjavali mnogi predstavnici republičke vlasti, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da odluka nije njihova, već samih Nišlija. Na spomen predsednika Vučića publika je zviždala, a s vremena na vreme su se čuli i povici „Lopovi, lopovi“.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da današnji protest „nije kraj već početak borbe za niški aerodrom“.

I lepa i ružna vest je da ovu borbu nećemo tako lako dobiti. Ni s jednim, ni s pet protesta. Oni će pokušati da uzmu na aerodrom, a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izađemo na ulice. I moramo znati ko je odgovoran ukoliko se aerodrom pokloni. To su odbornici koji sede u ovoj zgradi. Njih moramo da podsećamo da su oni naši odbornici i da zastupaju naše interese.Oni će stalno odlagati tu odluku“, rekao je Dinić.

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Milan Jovanović rekao je da se Niš bori protiv centralizacije i za gradski aerodrom od 1986. godine.

Kada je grad preuzeo aerodrom 2000. godine bio je rupa u zemlji. Na sred piste je raslo drvo,jer je aerodrom bio bombardovan i uništen. Grad Niš je stavio kao prioritet da dobijemo donacije i da obnovimo aerodrom“, rekao je Jovanović i dodao da je republika u proteklom periodu kočila razvoj aerodroma.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage. Učesnici protesta su bili na trotoaru, ali zbog gužve su zauzeli i deo kolovoza ispred Nikole Pašića 24.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *