Protest „Osvetlimo zvezdu“ ako stanovnici naselja „Crvena zvezda“ ne dobiju struju

U Media i reform centru u Nišu održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen protestni skup „Osvetlimo zvezdu“. Prema rečima Sulejmana Sulejmanovića, predstavnika naselja „Crvena zvezda“, obećano im je da će struja biti uključena danas ili najkasnije sutra.

Pozivamo građane Niša da večeras u 17 sati dođu u naselje „Crvena zvezda“, ponesu baterijske lampe i pokažu solidarnost. Otkazaćemo protest ako se struja pusti danas, kako je obećano, rekao je Dragan Đorđević iz Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji i dodao da su usmena obećanja neprimerena za rešavanje ovakvih problema.

Stanovnici naselja „Crvena zvezda“ su bez struje već četiri meseca, uprkos rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da je isključenje sa elektromreže „akt diskriminacije od strane Elektrodistribucije Jugoistok“.

Dugovanje je veliko i iznosi 30 miliona dinara, ali važno je razumeti kako je nastalo. Oni su po dogovoru redovno plaćali struju. Svakog meseca su uplaćivali iznos od 100 000 dinara. Teško je bilo skupiti taj novac, jer su stanovnici ovog naselja korisnici socijalne pomoći. Postoje samo dva brojila, pa se ovom naselju zaračunava najskuplja cena struje, izjavila je Tamara Simonović iz grupe Indigo.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od institucija hitno uključenje struje stanovnicima naselja „Crvena zvezda“. Takođe traže da im se obezbedi struja pod istim uslovima kao i ostalim građanima, tj. da se merenje i obračun potrošnje struje vrši na zasebnim brojilima, u skladu sa brojem porodica koje žive u naselju. I treći zahtev podrazumeva omogućavanje ostvarivanja prava na besplatne kilovate stanovnicima naselja koji su korisnici socijalne pomoći. Ovaj zahtev podržava 60 udruženja.

D.Vasić

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *