PROTEST: Sa svakom novom žrtvom nasilja, ubijen je i deo nas

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Aleksandra Cvetković

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Andrija Radičković (foto)

DSC_1027Nekoliko hiljada ljudi okupilo se i danas na centralnom gradskom trgu zbog nerazjašnjenih okolnosti i spore reakcije nadležnih organa povodom ubistva studenta 3. godina Medicinskog fakulteta u Nišu Vuka Stoiljkovića.

Vuk je ubijen 10. februara u ranim večernjim časovima na ulici, kod Bulevara Nemanjića, u neposrednoj blizini parka Svetog Save, gde je prethodno sa devojkom bio u obliženjem kafiću.

Ovo je građanski skup, a ne politički – najavili su na samom početku okupljanja organizatori.

Okupljenim građanima obratili su se učenik Gimnazije Svetozar Marković, Aleksandar Arsić, koji je izrecitovao pesmu i studentkinja Pravnog fakulteta Sonja Georgieva, koja je u svojoj besedi poručila da danas u Srbiji  u potrazi za pravdom ne smemo da idemo praznog novčanika.

Zaštitnik građana Saša Janković u obraćanju skupu poručio da ga doživljava kao savest grada i čitavog društva i da je njegov posao

FOTO: građanin
FOTO: građanin

da bude savest države.

Posao institucija je ne da rade, nego da rade delotvorno, efikasno, smisleno, svrsishodno. Tražimo odgovornost, istrajmo na tome. 

Ujak preminulog Vuka je u svom obraćanju, koje je naišlo na veliku podršku prisutnih, naglasio da porodica posle pregledanih dokaznih materijala ima još više sumnji i traži da policija razreši slučaj.

[youtube url=“http://www.youtube.com/watch?v=PzuaCiOqesQ“ width=“560″ height=“315″]

Zahtevi koju su organizatori uputili državi su:

Zahtevamo pravovremeno obaveštavanje javnosti o toku suđenja i radu odgovornih institucija. 

Zahtev načelniku policije: utvrditi da li informacije o dvojici počinilaca koje su pojedini mediji preneli zvanično policijsko obaveštenje čime se doprinelo dodatnom nezadovoljstvu građana i o tome jasno i nedvosmileno obavestiti javnost.

Zahtevamo od nadležnih institucija i vaspitnih ustanova da se hitno krene u oštru kampanju protiv nasilja. Država mora da učestvuje u rešavanju uzroka, a ne samo posledica delikventnog ponašanja mladih.

Zahtevamo od medija da povedu odlučnu bitku za promenu sistema vrednosti u društvu sopstvenim primerom primerenog izražavanja, negovanja lepe reči obračuna sa nasilnim rečnikom. Ružne misli rađaju ružne reči, ružne reči rađaju ružne misli.

Zahtevamo savest,svest i moral od svih, a ponajviše od političkih struktura i predstavnika narod au institucijama, odgovorno ponašanje, odgovornost za nesavesno obavljanje javnih funkcija. Vi ste ogledalo našeg društva u kojem, kako stvari stoje, ne želimo da se ogledamo. Ne želimo da vas opominjemo i podesćamo da izvršavate vaše obaveze za koje vas narod plaća. Hoćemo društvo gde je političar odgovoran, policajac pošten i gde svako biva nagrađen i kažnjen pravično po meri zakona.

Novi skup zakazan je za 1. mart u 12 časova, a u međuvremenu, svake večeri, okupljanja će se nastaviti u parku Svetog Save, gde će se paliti sveće u pomen Vuka Stoiljkovića.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *