Protest sutra protiv obavezne vakcine i u Nišu

Povodom neustavnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su na plenarnoj skupštinskoj sednici održanoj 13. aprila podržala 234 poslanika, UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju” obaveštava javnost u Srbiji da će se 10. maja 2015. godine u Beogradu (Trg Nikole Pašića), Novom Sadu (Trg Slobode), Nišu (Trg Kralja Milana) i Jagodini (Skver) u 12 časova, održati protesni skupovi na kome će građani koji se zalažu za informisani pristup preporučenoj vakcinaciji, izraziti svoje nezadovoljstvo i ogorčenost zbog nametanja prisile, ucena i kazni.

vozd.in.rs 1
foto: vozd.in.rs

Tom prilikom roditelji će javno postaviti pitanja:

  • Zašto niti jednom nije upućen poziv predstavnicima udruženja roditelja da učestvuju u sastancima Odbora za zdravlje i porodicu, kad je moralna obaveza zakonodavca da se za svaku izmenu članova zakona konsultuje druga strana na koju se zakon odnosi?
  • Zašto se prenebregava mišljenje roditelja i ulazi u konflikt sa gradjanima koji samo štite svoja prava?
  • Nije li obaveza države Srbije da kao potpisnica međunarodne Povelje o ljudskim pravima utiče na proširivanje i unapređivanje ljudskih prava, umesto da ih ovakvim izmenama zakona sužava?

Suština izmena i dopuna Zakona je dodavanje člana 25 stav 5, koji kaže da za sprovođenje obavezne vakcinacije nije potreban pismeni prisatnak lica, zakonskog zastupnika deteta, odnosno lica lišenog poslovne sposobnosti. Ovakava odredba je neustavna jer je u suprostnosti sa članom 25 stav 2 Ustava Republike Srbije koji kaže da niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, NITI PODVRGNUT MEDICINSKIM ILI NAUČNIM OGLEDIMA BEZ SVOG SLOBODNOG DATOG PRISTANKA, a poznato je da svi zakoni moraju biti u saglasnosti sa Ustavom zbog čega ćemo Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu Ustavnosti ove zakonske odredbe. Takođe, ova odredba je u suprotnsti sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata, član 19 stav 1 koji kaže da, ako je pacijent dete ili lišen poslovne sposobnosti, medicinska mera se može preduzeti uz pristanak njegovog zakonskog zastupnika.

Ovim se dokazuje da je u pitanju najozbiljnije poništavanje roditeljskog prava i dužnosti da samostalno i odgovorno odlučuje o načinu lečenja vlastitog deteta i izboru predložene medicinske mere, bilo da je reč o prevenciji ili terapijskom lečenju. Predimenzionirane pretnje i medijska zastrašivanja koja se mogu čuti poslednjih dana u javnosti zbog izmenjenog ZSOZB neće ništa promeniti u odnosu na roditelje koji su i do sada odbijali vakcinaciju isključivo i samo iz ubeđenja da čine najbolje u interesu zdravlje vlastitog deteta.

Sa skupa 10. Maja u Beogradu, roditelji dece oštećene vakcinama kao i oni koji su svesni rizika koje nosi današnja vakcinacija će se udruženo obratiti Odboru za zdravlje i porodicu i predati dokumentaciju koja potvrđuje argumente na koje se roditelji pozivaju. Osim roditelja, na skupu će između ostalih govoriti i dr Miša Đurković, publicista Vladimir Dimitrijević, dr Jovana Stojković, advokat Ivo Strujić… Biće pročitano pismo podrške dr Zorana Milivojevića. Svoje učešće potvrdili su glumci Slobodan Ćustić i Sergej Trifunović.

Istoga dana, u podne, “Za slobodu izbora” protestovaće i roditelji u Zagrebu, Dubrovniku, Ljubljani, Skoplju i Plovdivu, zahtevajući ukidanje mandatorne vakcinacije u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Bugarskoj.

“Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju” poziva predstavnike svih institucija, medija i udruženja građana koja se zalažu za poštovanje i unapređivanje ljudskih prava, da se odazovu pozivu na ovaj miran protesni skup, podrže blagovremeno i objektivno informišu javnost o ovom događaju.

Zahvalni roditelji i slobodni građani
“Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju”

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *