Protest „Znam za jadac“: Vlast da otkrije kako je i kome dodelila 100 miliona narodnih para

Jedan broj niških medija zatražio je danas na protestu pod nazivom „Znam za jadac“ ispred Narodnog pozorišta da se konkurs za medije poništi jer se sumnja da se iza dodele novca kroz projektno finansiranje, kriju mahinacije. Grad Niš je za ovu godinu po zakonu opredelio oko 100 miliona dinara za sufinansiranje medija. Za sada nije objavljen ni jedan dokument, ali poslednja vest je da je novac raspodeljen 6. maja. Do danas nije poznato kome, koliko i po kojim kriterijumima.

160512-protest

„Građanin“ je danas pokušao da dobije na telefon Nebojšu Stevanovića, načelnika Uprave za kulturu koji bi pojasnio neke nedoumice, ali posle obećanja da će se javiti, kontakt nije uspostavljen.

Cilj protesta je zapravo da većina novca kao ranije ne pripadne maloj grupi prorežimskih medija koji neprofesionalnim radom „lažu“ javnost i kriju događaje i pojave koje se tiču vlasti.

Protest su danas podržale neke stranke, Udruženje predsednika skupštine stanara, Biro za društvena istraživanja i drugi. Govorio je i Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Problem je veliki način na koji se taj novac raspoređuje i svrha kojom on treba da posluži. Poenta je da se novcem građana pokazuje javni interes. Sve ono što se događa u Nišu je upravo suprotno. Novcem građana finansira se mali broj medija koji predstavljaju produženu ruku vlasti. Sam način kako je formirana komisija i sve ono što se kasnije dešavalo, pokazuje da je projektno sufinansiranje dobar način za pomoć medijima, ali da se u praksi nakaradno primenjuje i da ne omogućuje osnovnu svrhu, a to je objektivno informisanje. Ovo se ne dešava samo u Nišu već i drugim gradovima – saopštio je Obradović.

Predstavnici City radija i portala Južne vesti, Ivana Petrović i Predrag Blagojević zatražili su danas poništenje konkursa, tražeći da se novi ne raspisuje dok se ne usvoje jasni kriterijumi za izbor članova komisije, kao i da se garantuje javnost u njihovom radu.

Tražimo i smanjenje iznosa novca koji se iz gradske kase dodeljuje medijima. Postojeća cifra je nerealna i nepotrebno velika i preti da i konačno, u potpunosti ubije devastirano tržište oglašavanja, a samim tim i značajno utiče na uređivačku politiku medija, čime bi mediji bili pod još većom kontrolom vlasti – kaže Ivana Petrović sa City radija.

Predrag Blagojević je rekao danas da „poređenja radi, 100 miliona dinara je 2,5 puta više para nego za narodnu kuhinju, 3 puta više nego za bezbednost u saobraćaju i 8 puta više nego za osobe sa invaliditetom!

M.S.

2 Comments

  1. Сви ѕнају коме паре иду.Онима којима су и до сада.Али могли смо да бирамо 24. и 5-6 пута после тог датума.Мислим да Ниш држи прво место по броју поновљених гласања.

  2. ONI /znate na koje mislim/ su mnogo hendikipiraniji /u mozgu/ od osoba sa invaliditetom !
    Podrska osobama sa invaliditetom, hvala Bogu sluzi ih mozak. Njih Bog nije uskratio i hvala MU na tom ! Deco , ljudi … od takvih ne ocekujte pomoc jer ni sebi ne mogu pomoci a tek Vama…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *