Prva cisterna odnesena, pretakanje druge se očekuje u nedelju

Jedna cisterna s amonijakom u selu Jasenovik je odnesena na bezbedno s pruge kod sela Jasenovik pored Niša, a druga će biti dislocirana sutra, u nedelju, 27. januara. Dve cisterne su prošle subote skliznule sa šina pruge.

foto: Sektor za vanredne situacije

Ove dve cisterne su iskliznule sa šina, ali srećom amonijak nije iscureo tako da nije bilo opasnosti po ljude. Zbog uklanjanja prve cisterne koja je mogla dizalicom da se odnese, uspešno je evakuisano 350 meštana Jasenovika. Dve trećine stanovnika je u petak ujutru otišlo kod svojih rođaka i prijatelja dok je oko 40 meštana smešteno na dve lokacije u gradu.

Pruga je prilikom iskliznuća i prevrtanja cisterni oštećena u dužini od oko 300 metara, a normalizacija pružnog saobraćaja se planira za sledeću nedelju.

Kako saznajemo u Štabu za vanredne situacije prva cisterna je uklonjena dizalicom sektora „Infrastrukture Železnice“, a iz druge će biti neophodno pretakanje amonijaka pošto cisterna nije u moilnom stanju.

Kod prevrnutih cisterni nije bilo nikoga osim članova stručnih ekipa sa železnice, a sa njima u akciji su učestvovali i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Svi iz ekipa su bili u specijalnim skafanderima. Lokaciju je obezbeđivala policija koja je blokirala selo, a sa njima su bili i članovi štaba za vanredne situacije. Pred početak akcije dovezena je i velika dizalica kojom je cisterna podignuta sa nasipa i potom uspešno postavljena na kolosek, a onda odvezena na sigurno. U blizini sela su za svaki slučaj bile četiri ekipe Hitne pomoći – rekao je Darko Bulatović, gradonačelnik Niša i komandant štaba.

U nedelju kada je zakazana druga operacija, očekuje se još jedna evakuacija ljudi i životinja iz sela.

M.S.

foto: Sektor za vanredne situacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *