Prve operacije na kjuza aparatu u novom Kliničkom centru

Nakon tronedeljne obuke specijalista neurohirugije, na novom „Kjuza“ aparatu koji je, zahvaljujući angažovanju Ministarstvu zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, dat na korišćenje niškom Kliničkom centru u naredna četiri meseca, u novoj neurohirurškoj sali, danas su urađene i prve operacije.

Prvi operacioni zahvat uradila je prof.dr Danica Grujičić, jedan od najeminentnijih neurohirurga u Srbiji, uz asistenciju doc.dr Vesne Nikolov, direktorke Klinike za neurohirugiju KC Niš i njenog medicinskog osoblja.

Ministar Zlatibor Lončar i dr Danica Grujičić

Kako je naveo ministar zdravlja, Ass. Dr Zlatibor Lončar, koji je tim povodom i obišao Klinički centar, lekari ove Ustanove, ovim su još jednom pokazali stručnost i spremnost za usavršavanje, tako da je tom prilikom i obećao, da će Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo u najkraćem mogućem periodu obezbediti potrebna sredstva i za kupovinu dugoočekivane „Kjuze“, koja bi ubrzo trebalo i zvanično da bude u vlasništvu niškog Kliničkog centra.

Ministar zdravlja je prilikom obilaska nove zgrade Kliničkog centra i intenzivnih nega Klinike za anesteziju naglasio i da je izuzetno zadovoljan time, što se celokupno osoblje vrlo brzo adaptiralo na nove, namodernije uslove i da će Klinički centar Niš zaista biti jedna od vitalno važnih ustanova za stanovništvo juga i jugoistoka zemlje.

Mi smo kao država, ne tako lako, stvorili sve potrebne uslove da ljudi koji ovde, rade imaju mogućnost da napreduju i usavršavaju se, tako da sada oni moraju da se potrude da budu što bolji, što već i čine kao što vidite i vrlo mi je drago što stručnjaci poput prof.dr Danice Grujičić i ostalih eminentnih lekara sve češće dolaze ovde, operišu i rade i edukuju niške kolege, istakao je ministar Lončar i dodao da će se i Ministarstvo i država i dalje truditi da unapredi rad niškog Kliničkog centra.

Prva neurohirurška operacija na „Kjuza“ aparatu, urađena je, kako su naveli specijalisti neurohirurgije, mlađoj pacijentkinji, kojoj je, uz pomoć sonde ovog aparata, urađena biopsija tumoroznog tkiva na mozgu, kao i da se nadaju da će nakon dobijenih rezultata, uspeti da pomognu operisanoj ženi.

Moje kolege iz Niša vrlo brzo su savladale tehniku rada na ovom aparatu i dokazale su da su, kao neko ko radi u drugoj po veličini i značenju neurohirurškoj Klinici u Srbiji, posle beogradske, dorasle svim zadacima koje medicina može da im zada, a mogu da kažem da je „Kjuza“ jedan od aparata koji je neophodan za nove metode operacija na mozgu i radujem se što će i KC Niš ubrzo posedovati i to, tako da će to biti veliki pomak u pružanju zdravstvenih usluga na jugu naše zemlje, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju KCS.

I direktorka Klinike za neurohirurgiju KC Niš, doc.dr Vesna Nikolov, izrazila je oduševljenje što je asistirala tako velikom imenu u svetu neurohirurgije i što je imala prilike da unapredi svoje znanje radom na „Kjuza“ aparatu.

Želim da izrazim zahvalnost i državi i profesorki i naravno Upravi Kliničkog centra što je mojim kolegama i meni omogućila da napredujemo i „idemo u korak“ sa ostalim kolegama iz zemlje i inostranstva, kada je reč o neurohirurškim intervencijama i zaista se nadam da ćemo svojim radom nadalje i opravdati ukazano poverenje, naglasila je doc.dr Vesna Nikolov.

Još novca za novu zgradu hematologije

Minisar zdravlja Zlatibor Lončar, iskoristio je priliku da danas obiđe i novoizgrađenu zgradu Hematoonkološkog odeljenja Klinike za dečije interne bolesti KC Niš i tom prilikom najavio i novu finansijsku pomoć za završetak radova.

Zadovoljni smo dinamikom radova i mislim da ćemo već za koji mesec imati potpuno funkcionalnu zgradu, što znači i bolje uslove za lečenje teško obolelih malih pacijenata, a mi ćemo kao država za neki dan uplatiti još 10 miliona dinara, koliko su mi rekli da fali za završetak finalnih radova i opremanje zgrade, izjavio je ministar Lončar.

Zajedno sa ministrom i delegacijom Uprave Kliničkog centra Niš, novu zgradu Hematoonkologije obišli su i predstavnici „NURDOR“-a, koji su izrazili zahvalnost Republici Srbiji i svim donatorima, na svemu što su učinili do sada za realizaciju ovog projekta, koji će biti ov velikog značaja za lečenje malih pacijenata obollih od raka.

N.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266