Prvi badnjaci na niškim pijacama – 100 dinara

Prvi badnjaci koji se mogu kupiti u Nišu na pijacama koštaju 100 dinara. Božić je za četiri dana tako da oni koji 6. januara ne krenu u zoru da uberu ovu granu cera, moći će da je do tada kupe i jeftinije. Vatra badnjaka simbolizuje svetlost sunca, obezbeđujući sunčevu snagu u narednoj godini.

Badnjak je grana koja se kod pravoslavnih Srba obredno nalaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnje veče. Drvo za badnjak, najčešće mlad i prav cer, seče se ritualno rano ujutru na Badnji dan. Sečenje, priprema, unošenje i nalaganje izvode se kroz složene obrede, koji u raznim krajevima imaju različite forme. Izgaranje badnjaka popraćeno je molitvama da u narednoj godini ne manjka hrane, sreće, ljubavi i novca. Prema badnjaku se Srbi odnose kao prema ličnosti; upućuju mu pozdrave i prinose žrtve: žito, vino i med.

Današnje cene uobičajnih namirnica koje se pripremaju za badnji dan (klik za uvećanje)

Badnjak gori i tokom Božića: prvi posetilac(položajnik) na Božić udara po njemu žaračem ili granom dok želi da sreća i napredak porodice budu obilati kao varnice koje izlijeću iz badnjaka. Budući da današnji način stanovanja ne dozvoljava vatru na ognjištu, badnjak je najčešće predstavljen hrastovom grančicom kojom se na Badnji dan ukrasi dom.

Za badnje veče Srbi pripremaju posnu hranu, a uobičajni su riba, smokve, suve šljive, orasi i slično.

gradjanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266