Prvi katanac emocija na Tvrđavskom mostu je zaključan!

Prvi zaključani katanac na Tvrđavskom mostu u Nišu ovih dana hiljade šetača mogu tumačiti svakojako. I kao ljubavnu poruku, i kao vrisak zaključanog i učmalog grada, i kao poruku iz Kiplingove pesme „Ako“ u kojoj pesnik poručuje istrajnost u teškim vremenima, i kao nepremostivo prijateljstvo… U svakom slučaju, pokazuje emociju.

katanac

Poruku nam je poslao Nenad, naš čitalac koji je snimio katanac poslednjih sunčanih dana septembra.

Ovaj stari način iskazivanja ljubavi, a u niškom slučaju može emitovati bilo koje osećanje, nema neko jasno poreklo, ali široj publici je poznat most koji je “okićen” katancima u Vrnjačkoj banji. Nekima je pak poznato da su vlasti u Parizu reagovale kada je jedan od mostova toliko pretežao od katanaca da su morali da ih uklone. Tamo je praksa bila da se posle zaključanog katanca na mostu, baci ključić u reku Senu. I da to znači, večnu ljubav.

Pariz-katanci
Katanci na mostu Pont des Arts u Parizu (Francuska)

-To nije prva takva intervencija u francuskoj prestonici zbog posledica pojave koja se proširila i na druge pariske mostove, ali i širom Evrope. Dok su radnici uklanjali katance s Pont des Arts, na drugim mostovima preko Sene jasno su se mogle videti hiljade visećih katanaca, piše jedan od naših listova.

Hoće li zaživeti ovaj običaj i u Nišu?

M.S.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *