Prvo otpustili kliničke asistente, a sad raspisuju konkurs da ih zaposle

Medicinski fakultet ponovo će raspisati konkurs za dvadesetak lekara, kliničkih asistenata, nakon što je raskinuo ugovore sa 24 doktora koji su radili na tom istom poslu. Dvadeset i četiri karijere su prekinute pre deset meseci kada su im raskinuti ugovori, a najveća šteta je što tim istim kliničkim asistentima (mahom mladim lekarima) je sada onemogućeno da stiču viša zvanja, na primer, docenta odnosno njima je “ukočeno” dalje školovanje.

Medicinski fakultet u Nišu
Medicinski fakultet u Nišu

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, prof. dr Stevan Ilić ističe za Južne vesti da je raskidanjem ugovora avgusta 2014. godine učinjena “nepravda prema mladim i kvalitetnim ljudima”, ali napominje da angažovanje na fakultetu u svojstvu kliničkih asistenata nije bilo u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

-U međuvremenu se Zakon o visokom obrazovanju promenio i on sad “vidi” kliničke asistente, a i mi smo naš statut izmenili, odnosno usaglasili ga sa ovim zakonom, tako da sada imamo pravnu mogućnost da ih vratimo Da li će baš biti primljeni opet oni koji su raniji bili na tim pozicijama ili neki bolji zavisi od njihovih referenci, odnosno toga koliko su kvalitetni kandidati. Mi ćemo svakako dati šansu najboljim mladim doktorima koji kasnije treba da budu oslonac ovog fakulteta – objašnjava Ilić za ovaj niški portal.

Oni koji budu primljeni na ovom konkursu, sa Medicinskim fakultetom sklapaju ugovor kojim će biti angažovani na jednu trećinu radnog vremena. Konkurs će, kako najavljuje dekan, biti objavljen do kraja ove nedelje, i to u listu “Politika” i za zvaničnom sajtu fakulteta.

Gradjanin.rs

2 Comments

  1. Sramota, pre godinu dana sa Med. fak. su otpuštena 24 klinička asistenta jer njihov prijem NAVODNO nije bio po zakonu. Sada se primaju novi-drugi klinički asistenti i to je sada po zakonu i pored činjenice da ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU NIJE PROMENJEN. Prosto neverovatno, ovde nešto smrdi. Sigurno će sada biti primljna deca profesora i deca partijskih funkcionera iz drage nam SNS partije. Prethodna uprava fakulteta nije znala šta radi. Ona je za kliničke asistente primala najbolje studente ali to danas nije „IN“. Ti najbolji studenti neka traže sebi radno mesto u Nemačku i drugim evropskim zemljama. „SRBIJI NE TREBAJU KVALITETNI KADROVI VEĆ PARTIJSKI I POSLUŠNI“. Nažalost to je realnost u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *