Psihomnia

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Miloš Vukotić

Da nije žalosno bilo bi smešno! Komentar koji ide uz prvo veče “Nisomnije”. Veče totalnog diletantizma, koje ni najveći niški bend “Kerber” nije uspeo da spasi. Činjenica da će organizator, a to je u slučaju “Nisomnije” nejasno, da li je u pitanju Niški kulturni centar ili eksterna produkcija, uspeti da baci šest miliona dinara je za ozbiljno preispitivanje od strane gradonačelnika, nadležnih službi, a možda i drugih institucija.

nisomnija

Činjenica je da agonija “Nisomnije” traje poslednjih dvanaest godina, ali je ovo kap koja je prelila čašu. Nejasno je da grad koji tavori u debeloj besparici, grad koji zapostavlja mnogo bitnije manifestacije, može da baci nemalu količinu para na VIP ložu. Organizatori su, u nedostatku odlaska na koncerte i festivale, akcenat ovogodišnje “Nisomnije”, stavili na VIP ložu! Prioritet je, umesto kvaliteta izvođača, koji čine festival dobrim ili ne, pao na zaštitu cipela od blata direktora javnih preduzeća, partijskih funkcionera i omladinaca,  koji  vole status VIP.

Zdanje VIP lože koje je veće od bine na kojoj bendovi nastupaju, zbunilo je posetioce koji nisu znali da li da prate dešavanja na bini ili da gledaju ka nedostižnim visinama VIP lože i siluetama koje, kao u Titovo vreme, mašu ka masi! Nedostaje samo štafeta!

U želji da pokažemo originalnost u svetu, a u poslednje vreme je ta originalnost imala lošu konotaciju. Uspeli smo da napravimo festival za koji smo saznali da će biti održan dva dana pre početka, uz ubeđivanje organizatora da će to unaprediti “Nisomniju”, a od celog festivala dobili smo samo VIP ložu kao najznačajniji segment “Nisomnije”. Osvrnimo se na koncepciju. Stavljanje ispred neinventivnosti, loše organizacije slogan “Podržimo niške snage” je ofucan i ima loš miris. Pojavljivanje cover benda na festivalu bi u normalnim uslovima bilo nezamislivo, ali je ovde sve moguće!

Na kraju Kerber koji je ispao kolateralna šteta loše organizacije i neznanja. Gale i drugari su pokazali da se radi o najboljem niškom bendu, fantastičnim profesionalcima, koji nastupaju sa punim žarom i pred punom halom, kao i pred par stotina posetilaca, pokislih i željnih da čuju ovaj bend. Nažalost, ni bend kao “Kerber” nije uspeo svojom harizmom da spasi ono što se spasti ne može. Bravo za “Kerber”, čiji je nastup sve vreme pratila kiša, i energiju koju su preneli publici.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266