Put nenasilja

Put aikidoa je put nenasilne odbrane od protivnika. Ova veština nastaje u Japanu tridesetih godina a njen tvorac je Morihej Uešiba. Pri stvaranju aikidoa Uešiba se vodio željom da stvori veštinu samoodbrane koja nema napadački karakter. Nastao je kao sinteza tehnika drugih borilačkih veština, a zasnovan je na upotrebe mača (katane), koja u japanskoj filozofiji i uopšte životu zauzima centralno mesto.

aikido

Napadi i udarci u aikidou se preuzimaju iz drugih veština, a neki simuliraju i napad mačem, isključivo u svrhu uvežbavanja odbrambenih tehnika od napadača. Sam naziv aikido možemo prevesti kao usaglašeni put energije. Zašto put energije i zašto usaglašeni? Stvarajući koncept aikidoa Uešiba je imao ideju da slabiji protivnik može da se odbrani od jačeg i naoružanog protivnika ali ne idući silom na silu, već kroz odbrambenu tehniku usaglašava se energija protivnikovog napada, to je usaglašeni put energije. Filozofski pristup u aikidou se zasniva na duhovnom usavršavanju čoveka, jačajući njegov karakter i samopouzdanje, usklađujući njegovu unutrašnju energiju, kroz uvežbavanje tehnika. Aikido se i danas razvija pa tako imamo mnoštvo raličitih stilova aikidoa, neki od priznatih stilova su razvijeni i u Srbiji. Karakteristika stilova koji su se razvili kod nas je ta što su oni čvršći sa kratkim i preciznim tehnikama, mnogi smatraju da su i primenjiviji u realnim situacijama samoodbrane. Bez obzira na to što su stilovi razvijeni kod nas čvršći, oni nisu izgubili osnovnu ideju nastanka aikidoa.

Danas kada smo izloženi nesigurnošću svakodnevnice, stresu, raznim oblicima nasilja, društvenom apatijom kao i raznim pošastima, bavljenje jednom ovakvom plemenitom veštinom je veoma korisno za lični razvoj. Pošto je aikido veština bez takmičenja sami vežbači nemaju opterećenje da se dokazuju, čime se postiže razvoj ličnosti bez frustracije motivom postignuća. Ova veština vas ne uči samo kako da se odbranite od protivnika, već i kako da se postavite prema različitim životnim situacijama. Aikido se može trenirati u svim starosnim dobima, jako je pogodan za pravilan razvoj dece i mladih, kako fizički i psihički tako i društveni. On podstiče kod dece i mladih pravilan psiho-motorni razvoj, dok kod osoba srednjeg i starijeg doba održava pokretljivost, motoriku organizma, opštu kondiciju i vitalnost.

Na priču o aikidou me je podstakao međunarodni Aikido seminar, održan prošlog vikenda u Sokobanji pod pokroviteljstvom Internacionalne Aikido Akademije i Srpskog Aikido Saveza, a u organizaciji „Škole borenja Trem“ iz Niša. Na seminaru je učestvovalo 54 vežbača iz Niša , Beograda, Zemuna a internacionalni pečat ovom seminaru su dali devetnestorica gostujućih majstora i vežbača aikidoa iz Slovenačkog aikido kluba „Celje“. U dvodnevnom seminaru instruktori, na čelu sa Bracom Stajićem i Dejanom Stankovićem, su učesnicima seminara prezentovali kroz aikido tehniku i to kako se nenasilnim putem može doći do rešenja sukoba i problema sa kojima smo suočeni. Takođe je organizovana i kratka prezentacija ove veštine za goste hotela, pretežno decu osnovnih škola, u kome se seminar održavao. Ovo je šesti dvodnevni tradicionalni aikido seminar koji se održava svake godine u Sokobanji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *