Radikali brane NTV, ali „udaraju“ i na Vitka!

Srpski radikali su juče održali konferenciju za novinare i objavili saopštenje medijima „Da li je Nišu potreban regionalni medijski centar“ u kome brane status Niške televizije, ali i objavljuju podatke koliko je „RTV Belami“ dobio novca za praćenje aktivnosti gradske vlasti. Prema ciframa se vidi da to i nije toliko mnogo s obzirom na to koliko je ranije u ovu namenu izdvajala gradska vlast, ali „odbrana i napadi“ verovatno potiču iz te činjenice da SRS nije poslednjih meseci zastupljen na ovoj televiziji, a što opet možda proizilazi iz toga da ova partija nije parlamentarna stranka. Saopštenje je potpisao predsednik Gradskog odbora SRS, Bojan Krstić, a mi ga prenosimo u celini:

Nije tajna, niti je išta čudno, da javni servisi u Srbiji uglavnom propagiraju strukturu na vlasti, dok se o opoziciji prozbori tek „na kašičicu“, decenijama unazad. Ali da Srbijom zavlada totalni medijski mrak, gde određene ličnosti iskaču i iz frižidera, a pominjanje imena vođa patriotskih opcija postane nezamisliva jeres, svakako jeste novina i za naše prostore!

Bojan Krstić, predsednik GO SRS
Bojan Krstić, predsednik GO SRS

Novina je i to da je sadašnja vlast shvatila da ničija nije gorela do zore (naročito posle rasula i raspuštanja GO SNS Niš), pa brže-bolje pohrlila sa zakonom o ukidanju finansiranja lokalnih medija od strane lokalnih vlasti, kako bi ih ukinuli ili preveli u privatne ruke svojih istomišljenika. Tako se u Nišu glavna tema ukidanje „Niške televizije“, jer lokalna vlast zakonski neće moći biti njen vlasnik.

A da li je Nišu, regionalnom servisu potreban ovakav medijski centar? Svakako da jeste, jer je njegova dužnost i po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, „Službeni glasnik Republike Srbike“, br.83/2014. Član 15. „ Istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Srbije“.

Situacija u praksi je u potpunosti suprotna ovom članu zakona, jer određeni mediji, koje delimično finansira grad (iako su u privatnom vlasništvu), ima zabranu o dolasku na konferencije za novinare SRS, a naročito kada je gostovanje prof. dr Vojislava Šešelja u njihovom programu u pitanju, bez obzira na svakodnevne zahteve Nišlija u direktnim emisijama.

S tim u vezi, GO Niš SRS je poslao zahtev za dostavu informacije od javnog značaja o finansijskom učešću Grada u TV „Belle Amie“ i „Narodne novine“ i dobio odgovor od Uprave za finansiranje, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke u vidu „Kartica konta“, da je iz budžeta Grada Niša u vidu svih plaćanja (rashoda) za budžetsku 2013./2014. godinu prema „Narodnim novinama“ uplaćeno 6.637.885,72 dinara , a prema televiziji „Belle Amie“ 720.000,00 dinara!

Šešelj u Nišu: Naprednjački režim je gori od dosmanlijskog
Postavlja se pitanje: Kako je TV stanica u vlasništvu lokalne samouprave teret za gradski budžet, te je zakonom treba ukinuti, a iz gradske kase ima para za pomoć privatnoj televiziji?!? Da li zbog toga što je vlasnik pomenute televizije i pomenutih novinau kumovskom odnosu sa jednim od aktuelnih ministara ili je to puka slučajnost?

Bez obzira na sve, ako već jednim delom Grad Niš finansijski pomaže neki od medija iz svog budžeta, onda je logično da taj medij izveštava o svim građanima, svim partijskim strukturama, jer grad Niš pripada svim građanima, a ne samo pripadnicima vladajuće stranke i žele da čuju vesti i novine o svemu, što je u skladu sa pomenutim članom o nepristrasnom informisanju!

GO Niš SRS takođe postavlja pitanje: Da li je napravljen zakonski prekršaj, jer prema informaciji Uprave za finansije grada Niša, odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima (Službeni list br. 83/2014. godine) u pogledu finansiranja lokalnih javnih medija, se još ne primenjuju, već se kao osnov za finansiranje lokalnih medija koristi Odluka o javnom informisanju od značaja za grad Niš iz 2013. godine (Službeni list Grada Niša, br.15/2013), koja je u potpunosti sa zakonom!

SRS se zalaže za očuvanje regionalnog javnog servisa Grada Niša – NTV, kao neophodnog izvora informisanja građana čitavog regiona, za iznalaženje mogućnosti finansiranja ovakvih centara od strane lokalnih samouprava, jer želimo da verujemo da je cilj svake vlasti izgradnja demokratskog društva, očuvanje slobode govora, a ne ponašanje vlasti po pravilu ozloglašenog Gebelsa, koji je još onda, shvativši važnost i moć medija, rekao: „Dajte mi medije i ja ću od jednog naroda napraviti krdo svinja!“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *