Radiolozi iz niškog bunkera sklonjeni od zone zračenja

Petorica radioloških tehničara koji rade na Odeljenju za zračnu terapiju niške Onkološke klinike u poslednjih šest meseci, udaljeno je na neko vreme sa svojih radnih mesta i premešteno na poslove van zone zračenja, jer im je na rutinskom pregledu evidentirana promena u strukturi ćelija, tzv.hromozomska aberacija.

401530_nis-01-onkologija-k-kamenov_orig

Posle analize krvi koja je pokazala promene, dvojica radnika otišli su na bolovanje na sopstveni zahtev, dok su preostala trojica raspoređena na druga radna mesta koja nisu vezana za rad u zoni zračenja.

Nakon standardnog pregleda krvi u januaru, pronađene su mi hromozomske aberacije zbog čega sam bio prebačen da radim na šalteru u periodu od tri meseca, nakon čega sam se ponovo testirao i utvrđeno je da su se te promene povukle, pa sam marta vraćen na svoje radno mesto, kaže Miljan Đorđević, viši radiološki tehničar.

Hromozomska aberacija, odnosno odstupanje od normalnog i promene u genomu hromozoma utvrđuju se rutinskim pregledom koji se obavlja jednom godišnje, pored svih ostalih procedura koje su u okviru bezbednosti i zdravlja na radu, navodi Miloš Spasić, koji je odgovorno lice za ovu sferu, i dodaje da su preduzeti koraci uobičajeni, ali i zakonski obavezni. Prema rečima stručnjaka, hromozomske aberacije se osim zbog izloženosti zračenju mogu javiti iz mnogih razloga, kao što su stres, hemijski procesi, infekcije, genetsko nasleđe…

372911_nis-04-cekaonica-za-zracenje-k-kamenov_orig
– Problem je u tome što se mnogo pre nije radio tzv. nulti pregled, što znači da radnik pre nego počne da radi u zoni zračenja kontroliše svoje zdravlje, i ako je sve u redu nakon toga tu procedru obavlja jednom godišnje, i to se od nedavno radi, ali nikada do sada nije utvrđena direktna veza sa tom pojavom i sa ovim poslom, pogotov što su sve te aberacije reverzibilne, odnosno nakon tri do šest meseci potpuno nestaju, tvrdi dr Saša Ljubenković, radioterapeut koji u „bunkeru“ radi 25 godina.

– Kada je reč o uslovima rada i ventilaciji u zračnim prostorijama, rezultati su mnogo bolji nego ranijih godina, čak smo na zahtev radnika koji grade novi Klinčki centar zvali stručnjake iz Instituta Vinča da potvrde da je sve bezbedno, tako da je ovo zaista jedna uobičajena procedura, i nema mesta panici, veli Ljubenović. Na Odeljenju radio terapije na Klinici za onkologiju trenutno je zaposleno 16 radioloških tehničara, a na dva zračna akceleratora, u dve smene, zračnu terapiju primi od 120 do 150 pacijenata.

N.M.
foto:blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *