Radnici Direkcije biće raspoređeni u upravama, ali većina neće menjati radno mesto

Gradsko veće Niša izglasalo je da Direkcija za izgradnju grada fizički više ne funkcioniše po dosadašnjem sistemu tako da će ovo javno preduzeće koje ima 137 radnika biti rasformirano. Iako je javnost u početku mislila da će se ovo preduzeće prestati da postoji, to i nije baš tako. Kako saznajemo, plata će svim radnicima ostati ista, a mnogi neće promeniti ni radno mesto, već će samo biti papirološki pripojeni nekoj od uprava u Skupštini grada Niša.

161118-dign

Zgrada Direkcije za izgradnju grada u Ulici 7. juli pripada Gradu Nišu tako da će se jedan manji deo osloboditi dok će Direkcija za izgradnju grada nastaviti da funkcioniše sa 30 radnika.

Branislav Jocić, direktor direkcije kaže da će tih 30 radnika obavljati sav onaj posao koji uprave po zakonu ne mogu da čine, odnosno vršiće poslove nadzorqa izgradnje i pripremanje dokumentacije.

Gradsko veće je donelo tu odluku i mi bi trebalo da je sprovedemo do 1. januara sledeće godine. Od 137 radnika, njih devetoro će otići iz firme po socijalnom programu, a 98 radnika će biti raspoređeno prema potrebama i školskoj spremi u nadležnim upravama u Skupštini grada Niša. Što se tiče same zgrade neki će ostati u samoj zgradi dok će zavisno od potreba neko i fizički promeniti radno mesto, ali to će pokazati period kada bi trebalo da uskladimo proceduru prelaska iz direkcije u uprave – objašnjava Jocić.

On kaže da su sve to radnici koji su iskusni, tako da neće biti problema oko adaptacije na nova radna mesta.

U razgovoru sa samim radnicima saznajemo da bi većina želela da ostane u dosadašnjoj zgradi, ali se ne odriču posla pa prihavataju premeštaj.

Dve stvari se moraju priznati, a to je da nas za ovaj obim posla stvarno ima više, ali i da svako od nas odlično zna probleme u izgradnji u gradu i svoj posao – kažu oni.

Vladica Jovančić, dugogodišnji urednik Niške televizije kaže da su javna preduzeća u velikom problemu i da je, što se Direkcije za izgradnju grada tiče, u pitanju, neka vrsta šminke.

Meni prvo nije jasno samo funkcionisanje direkcije jer naprave program izgradnje, to pošalju Gradu, a ovi od toga samo isplate plate. To se dugo u Nišu događa. Veliko pitanje je i njihove koordinacije jer bio je slučaj gde su dva nadzorna odbora sedela u istoj kancelariji gde jedan asfaltira ulicu u petak, a drugi naloži raskopavanje iz nekih razloga u ponedeljak… – priča Jovančić.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *