Radnici Hitne pomoći Niš: Spasite nas sigurne propasti!

Zbog teških uslova u kojima rade, neisplaćenih zarada i višemesečne blokade računa, radnici i svi članovi sindikata Zavoda za hitnu medicinsku pomoć još jednom apeluju i javno mole gradsko rukovodstvo da spasi ovu ustanovu, kako kažu, sigurne propasti. Za danas zakazan sastanak na kome bi zaposleni trebalo da odluče o daljim koracima u borbi za svoju egzistenciju.
1545547_691423774213551_1510862812_n
Prema podacima NBS, račun niške hitne pomoći u blokadi je gotovo dva i po meseca, a od skoro sedam miliona dinara, kolika je blokada, više od 90 odsto spada u potraživanja neugovorenih radnika kojima nisu iplaćivane plate i doprinosi. Iako je Grad ranije obećao finansijsku pomoć za zarade ovih ljudi, ni dinar od tada obećanih deset miliona još nije uplaćen. Zaposleni tvrde da nemaju čime da rade i da su uslovi očajni, jer im potrošni materijal polako ponestaje, da pojedini radnici na čelu sa stomatološkom službom nisu primili platu duže od godinu dana, i da je funkcionisanje hitne službe ozbiljno dovedeno u pitanje.

Mi smo 31.marta podneli krivičnu prijavu nišom Osnovnom javnom tužilaštvu, protiv N.N. lica, jer neko mora da odgovara zašto se dugovanje i blokada svakog dana uvećavaju sve više, jer se mnogi naši neugovoreni radnici, koji ovde rade decenijama bukvalno bore za egzistenciju, a na isplate dnevnica i ličnih dohodaka smo već i zaboravili svi, ističe Zoran Golubović, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i soc.zaštiti, niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Već ima preko 150 podnetih tužbi protiv ustanove, a biće ih još, a više od 25 radnika moglo bi da ostane bez kore hleba jer za njih nema rešenja, tako da je sistemska pomoć svih nadležnih institucija neophodna ukoliko žele da Nišlije i dalje imaju službu Hitne pomoći, veli Golubović. Sada već bivši direktor Saša Milutinović, koji je pre više od dva meseca iz ličnih razloga podneo ostavku, a koji je i dalje formalno tu jer novi rukovodilac još nije izabran tvrdi da se mesecima unazad čitavo rukovodstvo trudi da pronađe rešenje koje bi bilo povoljno za sve.

Naši neugovoreni radnici iskoristili su svoje zakonsko pravo da tuže za svoje plate, i to je njihova odluka, i smatram da postoji volja da se reši njihov status, ali zaista sam siguran da samo funkcionisanje ustanove i usluga koje pružamo građanima nikako nije dovedeno u pitanje, jer vam je glavni dokaz za to da smo u blokadi 60 dana, a da radimo uobičajeno, ističe Milutinović. Ne mogu da tvrdim da li može da dođe do izvršenja i popisa imovine, ali znam da svakoga dana pišemo dopise i tražimo rešenje sa svim nadležnim i validnim činiocima, dodao je on.

Štrajk nemoguć, protest po zakonu

Zaposleni u hitnim službama nemaju pravo da po zakonu štrajkuju, ali će prema rečima sindikalista pronaći način kako da izraze svoje nezadovoljstvo.

Mi ne smemo da štrajkujemo, ali ćemo na ovom sastanku odlučiti kada, gde, kako i da li ćemo protestovati, odnosno oni koji su u tom trenutku van dužnosti, ali smatramo da država mora da nam pomogne, tako da ćemo pisati i Ministarstvu, ali i smatramo da ne treba da budemo žrtve politike, i da je na čelu ustanove već trebalo da dođe novi direktor, kaže sindikalista Zoran Golubović.

Odložen izbor direktora zbog konsenzusa

Na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta, održanom krajem prošle nedelje, trebalo je da bude izabran novi direktor ove niške zdravstvene ustanove, ali je Odbor za imenovanje, dan ranije bez tada ikakvog objašnjenja, tu tačku skinuo sa dnevnog reda.Kasnije je usledilo objašnjenje prof.dr Zorana Perišića, gradonačelnika Niša, da u tom trenutku nije bio postignut konsenzus o predlozima kandidata za vršioca dužnosti, ali da bi to trebalo da bude rešeno već na narednoj sednici.

N.M.

1 Comment

  1. AKO OČEKUJETE POMOĆ OD GRADSKIH VLASTI… STAVITE KLJUČ U BRAVU A NAS ĆE LEČITI VIDARI , GATARE , BERBERI /NEKADAŠNJI STOMATOLOZI/ I VRAČARE !
    GRADSKA VLAST NE ZNA GDE JOJ JE D…E A GDE G..VA !
    KADA NAS EVROPA PRIMI /SARKAZAM/ , LEČIĆE NAS NAŠA DECA , KOJA ODOŠE U EVROPU I KOJA IMAJU ŠANSE DA NAUČE , KAKO SE LEČE LJUDI .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *