Radovi na železničkoj obilaznici oko Niša najavljeni za jun, ipak počinju početkom jula

Krajem maja ove godine pred lokalne izbore u Nišu, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će početkom juna početi izgradnja železničke obilaznice oko Niša. Kako do toga nije došlo, poslednje obećanje ministra je da će danas biti potpisan ugovor za izgradnju železničke obilaznice, a izgradnja početi već u prvoj nedelji jula.

Posao je dobila firma „Ekstra Auto transport“ iz Vrbasa, koja je bila angažovana kao podizvođač kineskoj kompaniji na projektu izgradnje brze pruge do Novog Sada, i sada do Subotice. Vesić ističe da će Ministarstvo danas izdati građevinsku dozvolu za izgradnju železničke obilaznice, i da pripremni radovi mogu da počnu.

„Ti radovi će trajati desetak dana i oko 5. jula mogu da počnu radovi na izgradnji železničke obilaznice oko Niša. Konačno će biti rešen višedecenijski problem železničke pruge koja prolazi kroz centar Niša“ – rekao je Vesić za TV Prva.

Inače na prugu koja prolazi kroz sam grad, Nišlije već dugo godina imaju primedbe. Sve češće nesreće u kojima stradaju ljudi na neobeleženim pružnim prelazima, rampe koje su često podignute dok prolazi voz, neki su od glavnih razloga za nezadovoljstvo građana.

Tokom godina bilo je mnogo obećanja i najava o izmeštanju pruge iz centra Niša. 2016. godine to je najavila tadašnja potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, i dodala da će ti radovi početi 2018. godine. Nakon nje, 2022. godine prethodni ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je da bi obilaznica trebalo da bude gotova do 2025. godine. Prošle godine gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, rekla je da je za elektrifikaciju pruge završen prvi tender i da su potpisani prvi ugovori sa izvođačima radova i da se u 2023. godini očekuje početak radova.

Protokol o izmeštanju pruge iz centra grada potpisan je 2012. godine, a tom prilikom najavljeno je da radovi na izmeštanju pruge možda krenu juna 2013. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *