Radović: Za tri i po godine, započete tri i po ulice – i tu se kasni!

Mica-Radovic
Miodrag Radović, potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu i šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada Niša.

Usvajanje Izveštaja o radu sa finansijskim izveštajima JP, JKP za 2014. godinu će biti na dnevnom redu Skupštine Grada, očigledno, novembra 2015. godine. Da li je to u redu? Šta to govori? Juna meseca je revizor završio svoj posao. Šta se čeka?

Bez usvojenog Izveštaja o radu za 2014. godinu i bez analize stanja o poslovanju, JKP Gorica je skupštinskom odlukom doživela ozbiljne sktrukturne promene. Šta je sa najboljim preduzećem jugoistočne Srbije za 2014. godinu? Šta je sa gubicima? Šta je sa zaposlenima?
U kakvom je stanju JKP Mediana? Kolika su dugovanja grada (direktnih i indirektnih korisnika) 200, 300 ili 480 miliona dinara. Kolika su dugovanja bila 2012. godine? 40 miliona, dakle sada su 10 puta veća. Da li je za to kriva prethodna vlast? Prema izjavama gradskih funkcionera i nakon 3 i po godine – DA.

Da li je 2012. godine Gradska stambena agencija imala 3 i po miliona evra sa akcijama AIK banke –DA. Reakcija gradske vlasti je bila da ih zajedno sa parama prebaci na i u budžet grada. Posledica – nije izgrađen odnosno prodat nijedan stan iz socijalnog programa.

Neprofitabilne letove za koji se izdvajaju pare iz budžeta su kritikovali 2012. godine. A danas? Iz budžeta grada se odvaja 80 miliona dinara za profitabilne letove. Naš mali aerodrom Konstantin Veliki praktično ne ubira aerodromsku taksu, postao je deo Beogradskog aerodroma, aerodromski restoran je izdat u podzakup. Autobuska linija 34 je prešla pod grad, a radnici su prešli na minimalac.

Objedinjena naplata iskazuje dobitak u poslovanju od 15 miliona, gde uplaćuje gradu 11 miliona, a 4 miliona odvaja za rezervu i opredeljuje za Toplanu. Čemu onda onoliko insistiranje na povećanju cena, pravljenju drame, a kao posledicu imamo opravdane proteste građana.

Da li je Toplana bila u blokadi zbog nevraćanja robnih rezervi, 50 miliona dinara?

Zašto nisu u potpunosti realizovani neki planski dokumenti iz JP Zavod za urbanizam. Avansi su povučeni od strane JP Direkcija za izgradnju i kroz realizaciju projekata nisu opravdani. A plate kasne tri meseca.
JP I JKP prikazuju velika potraživanja i dugovanja, a svi su poslovali prema izveštajima pozitivno, iskazuju dobitak i dele ga sa gradom i prebacuju na otplatu dugovanja?
Prema Zakonu o Javnim preduzećima obavezno je kvartalno izveštavanje o finansijskim rezultatima prema resornom ministarstvu i oglašavanje na oglasnoj tabli JP!
A u Nišu?Godinu dana ne možemo da dobijemo izveštaj o radu JP i JKP.

Šta je sa: Novim radnim zonama? Izmeštanjem pruge iz centra grada? Zgradom oficirskog doma? Uređenjem trga Partrijarha Pavla? Uređenjem okretnice na trošarini? Obrenovićevom ulicom kod Margera (trotoari)? Završetkom radova na stadionu? Zgradom sportske medicine?

Dobro, nešto se ipak radi. Postavljanje semafora kod spomenika oslobodiocima. Kamere na semaforu kod Crvenog pevca. I pre više meseci su započeti radovi na rekonstrukciji tri i po ulice. Za tri i po godine, tri i po ulice!?
Ali i tu postoje problemi. Radovi kasne, i ne zna se kad će biti završeni. Zašto?
Zbog plitko postavljenih cevi? Ne, nego što je građevinska sezona u Nišu počela 1. jula.
Zbog nedostatka para. Ne! Grad je uzeo kredit od 2 milijarde, a 800 miliona opredelio za infrastrukturu.
Kada? Februara meseca je na Skupštini Grada doneta odluka o zaduživanju, nakon tri meseca je izvršen rebalans budžeta, sa izmenama Programa izgradnje i održavanja. Radovi započeti 1. jula, a građevinska sezona se završava za 1 mesec.
Tri i po godine, tri i po ulice, jedan semafor i nekoliko kamera.

Mere koje predlaže Demokratska stranka su:

– Usvojiti programe poslovanja JP i JKP na vreme (do kraja godine), a prethodno usvojiti izveštaje o poslovanju za prethodnu godinu,
– Planirati radove na infrastrukturi pribavljanjem potrebne dokumentacije i konkurisati kod Fondova ministarstava i Fondova EU,
– Povećati realne prihode u budžetu, i to iz Republike, stranih fondova, od investitora (stranih i domaćih), odnosno povećati broj poreskih obveznika kroz novo zapošljavanje, a ne povećanjem nameta postojećih poreskih obveznika.
Kako?
Izboriti se za bolji status grada u Republici. Pripremiti na vreme projekte za različite fondove. Otvaranjem novih industrijskih zona, olakšica priliikom zapošljavanja i političkom stabilnošću omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Krajem 2013. godine upozoravali smo na postojeću tendenciju u vršenju vlasti na svim nivoima, da je za sve kriva prethodna vlast. Preduzeće, to sam ja. Grad, to sam ja. Država, to sam ja. Još tada smo upozoravali na takvu opasnost, i savetovali da jedina politika ne sme biti stalno gledanje u retrovizor, već da je neophodno da se prione na posao i rad. U suprotnom, društvo će postati autoritarno i biće na korak od autokratije. Bojimo se da je napravljen taj iskorak.

Takav vid vršenja vlasti se prepoznaje po metodama – pritisci, zastrašivanje, saslušavanja i rijaliti odnos prema građanima. Posledice su gušenje slobodne misli, obesmišljavanje političkog delovanja i nazadovanje države i društva u svakom segmentu.

Izlaz iz ove situacije, a u demokratskom duhu i po demokratskim principima (fer, pošteno, bez pritisaka i prisluškivanja) su lokalni izbori. Lična i stranačka podrška Đokici Jovanoviću, sada kada je Demokratska stranka u opoziciji, a i sutra kada Demokratska stranka dođe na vlast.

2 Comments

  1. Pogledajta kako izgleda Hvarska ulica Na youtube i facebooku >Najavlju ju je ko da ce da prave bg na vodi i jos je nisu poceli !Posle silnih obecanja prodje leto i evo i oktobar a mi mestani jos jednom cemo biti izmanipulisani,Provetite sta se ceka ,sta je sa obecanima.Dokle vise ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *