Recept “Radničkog” za vrh tabele – Kokanov pasulj na tavče! (foto)

Fudbaleri Radničkog oduševljeni sarmicom u vinovom listu, musakom i-pasuljom na tavče!!!

Fudbaleri Radničkog nisu svesni kod koga su „na hrani“! Niški superligaš nema svog kuvara, ali ulogu čoveka koji brine za ishranu fudbalera –ima, i to, ni manje ni više, nego Nikolu Mandića-čuvenog Kokana Amerikanca, vlasnika nekadašnjeg prestižnog i najuticajnijeg niškog ugostiteljskog objekta „Kod Amerikanca“. Filmski susreti u Nišu, haranje Radničkog po Evropi osamdesetih, Jugoslovenske horske svečanosti, ma ništa se nije moglo zamisliti bez druženja „Kod Amerikanca“ u Kovanlučkoj ulici. Čuveni glumci, uvaženi umetnici, poznati sportisti i dan danas pamte te dane.

kokan1
Kokan „Amerikanac“ sa fudbalerima „Radničkog“

Kokan „Amerikanac“, sa druge lokacije i iz drugačijeg ambijenta, iz porodičnog restorana „Femili“ i danas brine o ishrani sportista. Ako su tačne one narodne da „zdravlje na usta ulazi“ i da je „u zdravom telu, zdrav duh“, onda je možda, upravo Kokan, zaslužan za dobre rezultate fudbalera Radničkog.

kokan-3
„Raul“ je odabrao baš pasulj na tavče

-To su sve dobra deca. Trudimo se da im pružimo ono što je potrebno. Za velike napore potrebna je jaka, ali kvalitetna hrana. Sveže salate, proteini, ugljeni hidrati je ono što im je potrebno. Nažalost, zbog svojih profesionalnih obaveza ne mogu sebi da priušte neki od specijaliteta-škembiće u saftu i teleću glavu. Ne serviramo im ni suhomesnate proizvode, a izbegavaju i slatkiše. U ponudi uvek imamo nekoliko vrsta jela, tako da uvek ima za svakog ponešto. Evo recimo danas (četvrtak) mogu da biraju da li žele sarmicu u vinovom listu sa kiselim mlekom, pasulj na tavče, ribu ili pileći sote. Naravno- i sve sa roštilja-dodaje Kokan.

kokan-4
Kuvar Nikola Kokan Mandić

U toku razgovora kroz restoran su prodefilovali fudbaleri Radničkog. U bogatom izboru za danas, desni bek Nišlija, popularni Miloš „Raul“ Petrović odabrao je-pasulj na tavče!!!
Trenutno je povređen , pa i malo „teža“ hrana dolazi u obzir. „Rusi“ sa Čaira-rezervni golman Ivan Konovalov i Anton Zemljanuhin, koji je zapravo Kirgistanac puni su reči hvale.

„Menja očenj nravitsja šopska salata, pljeskavica i musaka…i ćevapi i ćevapi“, malo na srpskom, malo na ruskom govore nam uglas Rus i Kirgistanac.

Tu su i ostali fudbaleri, a Kokan nam sa ponosom kaže da je izvesno vreme brinuo i o košarkašima Konstantina, dok su kod njega na „kašiku“ sada i takmičari Karate kluba „Ana Marija“ iz Niša.

kokan
Kokan i reporter Goran Stanković

Iz Kokana govori iskustvo. Evo i jednog praktičnog saveta za lanč paket.
-Dok sam bio zadužen za košarkaše, tražili su mi lanč pakete „za posle utakmice“ . Obožavali su pljeskavice, ali ja ih pravim sa lukom i to ne može dugo da stoji…Morao sam da uđem u mikroproblematiku pa sam im pravio sendviče sa šunkom i kačkavaljem u domaćim lepinjama. To zapečemo u rerni, umotamo u Alu foliju, pa u papirnu kesu i sveže je i ukusno i posle utakmice-otkriva ovaj legendarni ugostitelj

kokan-5
Recept za vrh tabele „Radničkog“

KAVURMA ZA SUDIJE…
Nekada se u Niš na utakmicu stizalo avionom, pa bi nakon utakmice i ručka „Kod Amerikanca“, delegati i sudije na avion išli sa – teglom!
-Drugačija su, srećnija vremena bila. Tadašnje savezne sudije Jakšić, Tumbas, Kostovski nisu mogli da ne svrate. Pravili smo tada kavurmu, ali ne od iznutrica, nego od mesa. To i urnebes salata bili su pravi hit u bivšoj Jugi, pa smo ih na avion ispraćali sa teglom kavurme i teglom urnebesa-smeška se Kokan dok se priseća ovih detalja.

ZA ŠVEDSKOG MENADžERA-TRLjANICA!
Kokan Mandić 25 godina proveo je u Upravi Radničkog i to u dane kada je „Real sa Nišave“ harao bivšom Jugoslavijom i Evropom. Čair je tada bio magnet za menadžere.
– Jedan menadžer iz Švedske bio je tu tri dana i hranio se kod nas. Tri dana je uživao u specijalitetima, a oduševila ga je ljutenica, odnosno trljanica, kuvana paprika sa prazilukom i urnebesom…Nisam morao da mu pakujem, ali mi je oduševljen ostavio na poklon motorolu, mobilni uređaj kao cigla veliki. Tada su se u Niš tek pejdžeri pojavili, pa kako nisam znao šta ću sa njim, poklonio sam ga jednom prijatelju koji je dosta putovao. Njemu je bio potrebniji…

PARTIZAN, NAKON AMERIKANCA, POKORIO ISTANBUL!
Pred fajnal for 1992.godine, košarkaši Partizana sklonili su se u Niš, gde su obavili završne pripreme.
-Pre nego što su u Istanbulu osvojili tutulu prvaka Evrope, košarkaši Partizana su tri dana bili u Nišu i kod nas „na hrani“.
Hrana, koja je bila, kako Kokan kaže, specifična, ali obilna ostala je u senci Đorđevićeve trojke….

RUŽA POD STAKLENIM ZVONOM
Većina aktuelnih fudbalera Radničkog nije ni svesna ko brine o njihovoj ishrani. Kokan Mandić jedan je od najuglednijih niških ugostitelja, o čemu svedoče i brojna priznanja. Predsednik je skupštine Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika koje malo, malo pa osvoji neko laskavo priznanje.
-Najdraža mi je nagrada „Zlatan ćevap“ koju sam dobio na Roštiljijadi u Leskovcu, na samom njenom početku. U vreme kada su na skari bili prisutni isključivo ćevapčići i pljeskavice, ja sam se na takmičenju pojavio sa ružom od četiri vrste mesa pečenoj pod staklenim zvonom!!!
Već sledeće godine stavili su me u žiri, tako da nisam mogao da se takmičim-jasna je još tad bila namera Nikoli Mandiću.

DOGAĐAJ ZA NEZABORAV!
Zahvaljujući Kokanu i dalje, svakog 2.juna, traje okupljanje ekipe Radničkog koja se daleke 1962.godine plasirala u Prvu saveznu ligu tadašnje SFRJ, nakon dramatičnog dvomeča i pobede protiv skopskog Vardara na penale…Mnogi nisu više među živima. Ove godine na okupljanju su bili legendarni golman Knežević, Veljović i Jocić, pojačani nekadašnjim funkcionerom Nemanjom Stankovićem.

ISKUSTVO I STRUKA
Kokan je gurman i gastronom na dedu koji se daleke 1925-e godine vratio iz Amerike i u Nišu otvorio restoran. Male tajne velikih majstora, Kokan je učio od majke, popularne „keve“ koja je preminula pre 15 godina, ali sečanje na nju još živi. „Keva“ je pravila čuda u kuhinji.
Ipak, Kokan kaže da se i danas ponešto nauči od mladih.
-Najstariji sin Milan je lekar i bio je 3-4 godine fizioterapeut naše omladinske fudbalske reprezentacije. Po pitanju ishrane sportista dobrodošao je svaki njegov stručni savet-kaže Kokan.

Goran Stanković
Foto: Dimitrije Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *