Reformistima i ZZS zabranjeno da održe press ispred Sajma obrazovanja

Koalicionoj listi „Udružena opozicija – Srcem za Niš – prof. dr Milan Višnjić“ zabranjeno je danas da održe konferenciju za štampu na platou Doma Vojske Srbije, a ispred ulaza gde se u sali održavao Sajam obrazovanja, odnosno predstavljanje prosvetnih ustanova.

Reforrmisti-i-bosko

Ovu listu pod brojem 5 čini stranka Zajedno za Srbiju i Reformistička stranka. Tema konferencije je bila nejednak status prosvetara u Nišu, a u odnosu na Beograd. Preko 40 minuta su se  advokati Boško Ristić i Dragana Milutinović ubeđivali sa organizatorima da političke slobode u Srbiji ne smeju biti „gušene“ zabranama istupa na javnim mestima. Da ne bi bilo problema, koalicioni partneri su ipak dali izjave ispred platoa.

reeformisti-i-bosko
Koalicioni partneri u razgovoru sa članom iz organizacije

– Ovo sve govori o stanju građanskih i političkih sloboda u Srbiji. Mi nismo hteli da ispolitizujemo skup već samo da primetimo velike razlike u primanjima beogradskih i niških prosvetara. Sajam Obrazovanja je otvorenog tipa i održava se u sali Vojske Srbije. Nama je zabranjeno da ispred sajma kažemo šta mislimo o obrazovanju u Srbiji dok su juče sajam otvorili ljudi iz vlasti koji takođe učestvuju u kampanji. To je obična politička diskriminacija – saopštio je Boško Ristić.

Sajam obrazovanja je organizovala privatna firma, a  iz organizacionog odbora su nam kazali da ne žele nikakvu politizaciju skupa kao i da neće da sajam bude iskorišćen u političke svrhe.

Višnjić: Diskriminacija je i što su beogradski prosvetari u boljem položaju nego niški

Milan Višnjić je naveo da je obrazovanje od izuzetnog značaja za celu državu i opstanak naroda.

-Bez kvalitetnog obrazovanja nema države. Ono počinje od kuće. Da bi imali obrazovne kadrove moramo prosvetare da plaćamo dobro, ali kod nas u Nišu to nije slučaj. Ako povučemo paralelu sa Beogradom, prestonica ima dovoljno para da plaća dodatak na platu od 5.000 do 10.000 dinara. Mi ćemo se boriti svim srcem da obrazovanje u Nišu bude što bolje, a to je izvodljivo jedino ako su prosvetari zadovoljni. I to mislim na nivou svih zanimanja. I zašto Grad Beograd ima novac da dodatno plaća, a prosvetni kadar u Nišu „ostaje kratkih rukava“. To nije u redu i trudićemo se da to ispravimo – rekao je Višnjić.

 

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *