Rekordno poskupljenje u Srbiji: Taksa u Nišu poskupela 25 puta – sa 980 na 25.000 dinara!

Oni koji su za izdavanje lokacijskih uslova za gradnju u Nišu prošlog ponedeljka plaćali taksu od 980 dinara, bili su srećnici jer je ona već u utorak koštala 25.000 dinara! Tu odluku je donela većina u Skupštini grada Niša u novembru mesecu, a na predlog niškog Gradskog veća, kao što zakon nalaže.

Uslovi-za-lokaciju1
Snimak Službenog lista grada Niša

Tu cenu je, kako nezanično saznajemo, zatražila Uprava za planiranje, ali posle tri dana istraživanja nismo uspeli da saznamo kako su došli, baš, do te cene. Taj namet se naplaćuje onim investitorima koji grade zgrade, ali niko nema ni jednu paru „za bacanje“. A, pogotovu „ne“ kada se „odokativno“ određuje cena jer u nadležnoj upravi smo dobili informaciju da oni sa tim nemaju ništa!?

Odluka je „osvanula“ u Službenom listu (vidi sliku) početkom decembra tako da su pojedini, a među njima i naša čitateljka koja nam je dojavila ovu vest, ostali šokirani. Niš je do sada mogao da se pohvali mladim i perspektivnim ljudima, a od prošlog utorka i najvećim poskupljenjem u istoriji srpskih poskupljenja. Oko 2.500 odsto, kako kažu oni koji razumeju matematiku.

niski-funkcioneri1
Većina donela odluku

Da bi istražili ovu neverovatnu vest, pozvali smo Upravu za planiranje koja nas je uputila na Upravu za finansije (gde navodno oni formiraju cenu). Tamo nam je zamenica načelnika rekla da je to, ipak, pitanje za Upravu za planiranje. U ovoj upravi su nam rekli da oni sa određivanjem cene nemaju ništa (što je tačno jer to odobrava Gradsko veće na predlog neke uprave, a izglasava SG Niša).

Cena se dugo nije menjala i bila je niska, a mi završimo veliki posao oko dobijanja izdavanja dozvola za lokacijske uslove i zato smo počeli novu cenu da primenjujemo početkom decemra. Onaj ko gradi zgradu od šest spratova, stvarno nije mnogo da izdvoji 200 evra za tu dozolu. Evo, u Službenom glasniku sve lepo piše – rečeno nam je u jednom delu Uprave za planiranje dok rukovodstvo pokušava da „opere ruke“ od ovako drastičnog poskupljenja.

Najžalosnije je što se iz ovog primera vidi da gradske uprave nemaju više izvora odakle bi naplatile svoje usluge. I da su priče o povoljnim uslovima za dolazak investitora, ipak, pod velikim znakom pitanja.

Marko Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *