RHMZ: Stigao toplotni talas, u Nišu u petak 40 stepeni

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na jak i dugotrajan toplotni talas. On će usloviti maksimalne temperature do utorka od 32 do 37 stepeni, a od srede do kraja sledeće sedmice od 35 do 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama.

U Nišu će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar će biti uglavnom slab i promenljiv. Najniža temperatura biće oko 20 stepeni, a najviša oko 36. UV indeksu, naredna tri dana biće u crvenom. Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, danas  i u utorak većina gradova u Srbiji biće na udaru jakog zračenja, sa vrednostima između 7 i 9. Prema skali, te vrednosti označavaju vrlo visoka zračenja.

„Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko 5 stepeni moguć je tek sredinom meseca, ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima“ – navode iz RHMZ-a.

Stručnjaci preporučuju da treba izbegavati izlazak na sunce koliko je to moguće, nositi odeću laganih materijala koja pokriva kožu, unositi dovoljno tečnosti i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *