Ristić podneo tužbu protiv Perišića zbog pretnje „videćeš kasnije“?

Advokat Boško Ristić podneo je krivičnu prijavu protiv građanina dr Zorana Perišića, inače gradonačelnika Niša. Ristić smatra da mu je na kraju suđenja književniku Zoranu Ćiriću (koga Ristić brani na sudu), Perišić uputio pretnju rečima “videćeš kasnije”. Perišić to apsolutno demantuje.

perišić-Ristić
Foto arhiva – detalj sa ranijih ročišta u sudu: Perišić razgovara sa Ristićem

– Policiji sam podneo prijavu, a tražiću od suda da se Perišić na svim ostalim ročištima stražarno sprovodi u sudnicu jer se bojim za sebe i svoju porodicu ili inače neću da prisustvujem tim ročištima. Ja sam na sudu tražio da se ponovo Perišić dopunski ispita, pošto je već rekao da je hteo da se fizički obračuna sa Ćirićem. Na to je Perišić rekao “treba da te bude sramota”. Ja sam pitao “Šta, nisam dobro čuo”, a on je odgovorio “videćeš kasnije”. To smatram kao pretnju jer su već neki ljudi pretukli poslanika Zajedno za Srbiju, Blagoja Bradića, a da krivac još nije pronađen – rekao je Ristić za “Građanin”.

Gradonačelnik dr Zoran Perišić demantuje da je bilo kome pretio u sudnici, a pogotovu izgovorio te reči „videćeš kasnije“.

Koliko čovek treba da bude lud da pred sudijama, tužiocima, novinarima i punom sudnicom preti bilo kome. Naravno da nisam pretio. U toku je i nastavlja se najprljavija kampanja protiv SNS-a na svim nivoima koja se odvija od vrha, od Vučića pa sve dokle može da ide po dubini. Ja to shvatam kao deo te prljave kampanje jer treba sprečiti promene, treba zaustaviti interesne grupe, ko god je eksponiran, a ja sigurno jesam, mora da trpi pritiske. Ovo za šta se sudi je trošenje vremena. Njima treba cirkus, meni tako nešto ne treba. Da ja pretim pred deset novinara, to je suludo – kaže Perišić.

On navodi da te dve reči „videćeš kasnije“ nije izgovorio.

-To je njegova interpretacija (Boška Ristića, prim. aut). Nije tačno da sam to rekao. Pokušavaju da me predstave nakazom, koja upada, zavrće rukave… Hvala bogu, da nikada neću biti kao Igor Novaković, a ni obrnuto. Dakle, stojim na tome, apsolutno „ne“ da sam bilo kome pretio. Još da traži zaštitu sudskih stražara od mene. Ja nikada u životu nisam bio agresivan. Hoće da zamene teze – tvrdi gradonačelnik Perišić.

Magicni-na-sudu
Boško Ristić i Zoran Ćirić

U Osnovnom sudu u Nišu juče je nastavljeno suđenje književniku Zoranu Ćiriću, alijas Magičnom Ćiri, optuženom da je ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića (SNS) slanjem SMS poruka četvorici drugih niških funkcionera u kojima je pored ostalog naveo da će Perišića „ubiti“, te da će on biti „živ raskomadan“, a „njegova deca mrtva“ i „seme zatrto“.

Ćirić se i dalje branio ćutanjem, ali je pročitan njegov iskaz pred tužilaštvom u kojem je naveo da nije imao nameru da bilo kome preti, već je želeo da priredi performans zatvorenog tipa, po rediment metodu Marsela Dišana, kako bi video kako reaguju saradnici političkih moćnika, a to iskoristio za anarhistički politički triler na kojem je radio.

Gradonačelnik Perišić je ponovio da se nije uplašio za svoju fizičku sigurnost, ali da se uplašio za bezbednost svoje dece, a slučaj prijavio tek sutradan jer je „boravio u svom stanu, u kojem se oseća sigurno“.

ceka-se-sudjenje
Gradonačelnik Perišić u čekaonici pred suđenje Ćiriću

Svedoci optužbe Mile Ilić (SPS) i Dragan Čorbić (SNS) izneli su protivurečne podatke o tome ko je od njih, kada i kako Perišiću stavio na uvid SMS poruke koje su dobili, a koje se odnose na njega, a Čorbić je ocenio da poruke jesu imale preteću sadržinu, ali da Ćirić „nije socijalno opasan čovek, već književnik sklon slobodnim izjavama“.

Svedok optužbe Igor Novaković (SPS), koji je takođe dobio Ćirićevu poruku, pozvao je sve učesnike postupka da ga obustave, jer je suđenje „sramota za sve i za Niš“. On je kazao da je reč o književnoj šali koju je Ćirić priredio svima njima, a da davanje druge dimenzije tome predstavlja „infantilno ponašanje zrelih ljudi“.

Novaković je izazvao i mali obrt na suđenju kada je kazao da je lično učestvovao u sprečavanju incidenta u jednom niškom kafiću nakon što je Ćirić poslao sporne poruke, kada je gradonačelnik Perišić „zavrtao rukave“ jer je ispred ulaza video Ćirića, što je Novaković shvatio kao njegovu nameru da fizički nasrne na pisca. Prema njegovim rečima, incident je sprečen jer je jedan od gostiju „zadržao Perišića“, a on od kafića udaljio Ćirića, koji nije ni video šta se unutra dešava. U suočavanju sa Novakovićem Perišić je potvrdio da je bio u tom kafiću i video Ćirića, ali da nije imao nameru da ga na bilo koji način napadne, niti je to uopšte učinio. Suđenje se nastavlja 14. marta.

M.S-/Z.M.

5 Comments

  1. pa šta je trebalo da jedni druge udaramo motkama i pričamo da je to deo predstave? Ristić je ojadio grad i samo idiot bi njega ponovo stavio u vlast. A Cira ne ide na posao i više ne može da se potpiše koliko mu se tresu ruke. Brani se ćutanjem da se ne bi videlo koliko je propao.

  2. Sramota i bruka koju priredjuje ovaj autistični gradonačelnik koji je u ovom gradu sam sebi dovoljan, najpametniji, a verovatno misli i da je najlepši. Treba ga priupitati i to kako je imao novca da na stotine miliona isplati iz budzeta MD Gradnji, a ovom jadniku nije isplatio sitne novce na ime gradske nagrade. Dakle, ovo je vrhunac samoživosti jednog nabedjenog gradonačelnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *