RK Železničar: Sudije nas pokrale jer želimo korenite promene u savezu

Rukometni klub Železničar objavio je saopštenje u kome se navodi da su značajno oštećeni od beogradskih sudija u utakmici sa RK“Planinka“. Direktor ovog kluba, Slobodan Milosavljević navodi u saopštenju da to shvataju kao direktnu odmazdu Rukometnog saveza jer su se priklonili ideji da se održi vanredna skupština na kojoj bi se sprovele korenite promene u srpskom rukometu.

Čvrsto smo rešeni da privedemo kraju borbu protiv rukometnog zla, da učinimo sve da se o rezultatima odlučuje na terenu, a ne u kancelarijama banatskih i bačkih rukometnih mudraca. Tražimo hitne rukometne izbore u Srbiji! U suprotnom, ubeđeni smo da će se srpski rukomet ugasiti – tvrdi Milosavljević u saopštenju.

800x600_milosavljevic-i-becirovic1
Slobodan Milosavljević: Nećemo ustuknuti!

Rukometni klub Železničar prinuđen je da se obrati javnosti nakon skandaloznih dešavanja i klasične sudijske krađe koju smo doživeli u subotu, 9. maja, na utakmici protiv Planinke u Kuršumliji. Arbitri (imena poznata redakciji) iz Beograda sprečili su nas da bolju igru od rivala i vođstvo koje je trajalo više od 50 minuta pretvorimo u pobedu vrednu opstanka u ligi, krajnje tendecioznom arbitražom i neujednačenim kriterijumom kod dosuđivanja sedmeraca (čak deset za domaćina, a tri u našu korist), prestupa (dve ključne odluke u završnici meča), tolerišući pregrubu igru Planinke u odbrani, koja je kulminirala nesankcionisanim klizećim startom na našem rukometašu Milanu Pavlovu u 59. minutu utakmice, čime je direktno uticano na konačan rezultat, a na površinu izbila istina da su u Kuršumliju poslati sa zadatkom da Železničar mora da izgubi.
Sve ovo doživeli smo kao klasičnu odmazdu rukometnih moćnika zbog činjenice da smo se priklonili inicijativi za sazivanje Vanredne skupštine Rukometnog saveza Srbije i da se jasno i glasno zalažemo za korenite promene u svim strukturama naše rukometne organizacije. Da li je ovo u Kuršumliji bila poruka da ustuknemo u toj borbi za bolje sutra srpskog rukometa, ili ćemo, u suprotnom, biti predodređeni za ispadanje iz Superlige, a takvo iskustvo već smo okusili pre dve godine, u utakmici poslednjeg kola protiv Vojvodine u Nišu? Da li se time unapred kroji i ishod završnice Kupa Srbije, u kome ćemo, početkom juna, braniti trofej osvojen prošle godine?

1rk

E pa, nećemo ustuknuti! Na to nas obavezuju ponos, sportsko vaspitanje, ali i tradicija našeg kluba, jedne od najvećih institucija u srpskom rukometu, šestostrukog osvajača pehara nacionalnog Kupa, finaliste evropskog Kupa pobednika kupova 1978. godine, vicešampiona Jugoslavije 1998. godine. Kluba, koji je samo u prethodne tri godine podario ovoj zemlji dvojicu seniorskih, po jednog juniorskog i kadetskog reprezentativca i selektora juniorske reprezentacije. Štaviše, pozivamo sve iskrene sportske radnike i rukometne klubove da se pridruže inicijativi za totalnu kadrovsku reorganizaciju Rukometnog saveza Srbije. Saveza, u kome, nakon što je predsednik Upravnog odbora preneo svoja ovlašćenja na trojicu potpredsednika, stanje podseća na kriznu situaciju pred raspad bivše Jugoslavije. Saveza, u kome se selektor muške reprezentacije postavlja bez dana trenerskog staža, pa umesto plasmana na velika takmičenja i medalja na njima, sakupljamo „kolekciju“ rekordnih poraza na gostovanjima u kvalifikacijama (Brno, Rejkjavik), a selektor ženske reprezentacije se štiti, iako je on prepreka nastupu vodećih rukometašica za nacionalni tim. Savez, u čijem Upravnom odboru nema bivših reprezentativaca i proslavljenih asova. U kome je sistem postavljen tako, da su klubovi postali taoci sudijske organizacije i njenih pulena, po čijim pravilima je igrana i subotnja utakmica u Kuršumliji.

Čvrsto smo rešeni da privedemo kraju borbu protiv rukometnog zla, da učinimo sve da se o rezultatima odlučuje na terenu, a ne u kancelarijama banatskih i bačkih rukometnih mudraca. Tražimo hitne rukometne izbore u Srbiji! U suprotnom, ubeđeni smo da će se srpski rukomet ugasiti.

Rukometni klub Železničar
Direktor Slobodan Milosavljević

foto:južnevesti.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *