RTS pretplata: Vaše pravo je da budete opljačkani

Nišlije mesecima vode borbu sa Toplanom, želeći da se odjave sa centralnog grejanja, jer su se računi naprasno udvostručili. Standard im još umanjeniji od smanjenja plata i penzija za 10%. No, tu na žalost, nije kraj…

seselj-konf
Bojan Krstić, predsednik SRS Niš (drugi s leva)

Po principu „Zakleo se bumbar u cvet i u med…“, nakon čvrstog zaklinjanja da penzije niko ne sme da dira (marta 2014.), te ipak umanjenja od 10% (juna 2014.), premijer Srbije se zakleo da neće uvesti tv-pretplatu, garantujući čak svojom glavom, kako reče.

I nije uveo tv-pretplatu, već uvodi taksu! Na žalost, niko nije objasnio građanima da račun za neplaćenu tv pretplatu nakon 365 dana zastareva, dok to nije slučaj kada je o taksi reč. Naprotiv, neplaćenoj taksi raste kamata uz mogućnost konfiskovanja pokretne i nepokretne imovine od strane izvršitelja , u visini iznosa. Takođe, zaposleni neće moći da dobiju platu, kao ni penzioneri svoje penzije, ako prethodno nisu platili pomenutu taksu! Plaćanje pretplate je imalo smisla nekada, kada je postojao jedan ili dva tv kanala, kada je televizija bila društvena svojina. Od tog novca se ulagalo u snimanje školskog programa, naučnog programa… Ima li toga danas na RTS-u? Pamtimo li ijednu obrazovno-vaspitnu emisiju još od „Kockice“, „Nevena“, „Kolariću-Paniću“…? U šta se danas ulaže taj novac?!? Ako živimo u vremenu štednje, zašto onda direktori RTS-a decenijama unazad primaju plate od više stotina hiljada dinara? Da li zbog njih treba odvajati od gladnih usta građana Srbije? Ako društvena svojina više ne postoji, već su tv kuće na konkurentnom tržištu, kako neke privatne televizije, sa nacionalnom frekfencijom, mogu same da se izdržavaju, čak da dobro i zarađuju, a samo RTS ne može, već mora da otima od naroda?

Ni tu nije kraj nelogičnostima! Naime, najveći broj građana Srbije gleda RTS putem kablovskih mreža. Zašto onda samo RTS moraju da plaćaju duplo – plaćanjem kablovske televizije i plaćanjem takse za RTS ?!? I šta na tim kanalima može da se vidi? RTS je odavno postao skraćenica drugog tipa – „Repriziramo Tri Serije“! Slogan: „RTS – vlasništvo građana Srbije“ polako se obistinjuje i otelotvoruje, jer nakon par godina plaćanja tv takse, građani Srbije će platiti i više nego što sam RTS vredi.

Srpska radikalna stranka se žestoko protivi uvođenju tv takse za RTS, jer to nije jedina tv kuća na ovim prostorima, sa nacionalnom frekfencijom! Mora da postoje jednaki uslovi za sve. Ako se već aktuelna vlast poistovećuje sa ostalima u Evropi i želi da obezbedi određena sredstva od gledalaca za RTS, onda kanale RTS-a mogu skremblovati, pa plaćanjem mesečnih ili godišnjih kartica, RTS će moći da vide oni građani, koji ove kanale žele gledati . U protivnom čelni ljudi nacionalne televizije mogu svoj slogan modifikovati u : „ RTS – vaše pravo da budete opljačkani!“.

Bojan Krstić, predsednik GO SRS Niš

1 Comment

  1. Ne samo da treba ukinuti pljačkaški porez za RTS, već treba razbucati ceo RTS. Niko ne priča, a to je javna tajna, da među više od 4000 (ej, bre) zaposlenih, oko hiljadu tzv. radnika nikad nije došlo na posao. Niko im nikad oči nije video, ali uredno primaju masne plate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *