Ručkom u menzi čuvaju porodični budžet

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

jpegU studentskim menzama u Nišu trenutno se hrani oko 6.000 studenata. Oni za 72 dinara, koliko  ih košta ručak, dobijaju u ponudi pet do šest jela, posni meni, salate u neograničenim količinama. Za taj novac ne bi mogli da kupe, kako sami navode, ni četvrt bureka sa jogurtom.

Rade Rajković, direktor Studentskog centra u Nišu kaže da se za poslednjih osam godina broj korisnika menze povećao za dva i po puta.

“Niški studentski centar je jedinstven po tome što u njemu mogu da se hrane i studenti iz Niša. Jedini uslov koji moraju da ispune je da su na budžetu. Svakog dana imaju pravo na jedan obrok  i mogu da biraju da li će to biti doručak, ručak ili večera”, kaže direktor Rajković.

Najviše niških studenata hrani se u menzi kod Tehničkih fakulteta.

“Zbog obaveza koje imam na fakultetu, ali i zbog toga što stanujem daleko, odlučio sam da se hranim u menzi. Osim što tako štedim vreme, štedim i novac, a najvažnije je to da se hranim zdravo. Kada je vreme posta u menzi imam posni meni”, kaže student Ilija Petrović.

Jovana Nikolić se hrani u menzi kod Pravnog fakulteta. Ona kaže da joj odgovara cena obroka, a dopada joj se i to što je hrana uvek sveža.

“Za samo 72 dinara možemo da biramo jelo, dobijemo i voće ili kolač. Za mene je to velika ušteda iako živim u Nišu. Pošto ne mogu da stignem kući na ručak morala bih da kupim nešto. Peciva su i skupa i nisu zdrava, a moji roditelji ne mogu da mi daju vise od 150 dinara dnevno za fakultet. Sada sa tim parama mogu da ručam i da mi ostane za kafu sa kolegama u klubu”.

Veliki broj studenata u Nišu „kuburi“ sa džeparcem, a da im je sve teže pokazuje i to što mnogi od njih uz studije prihvataju i neki posao. Tako zarađuju za izlaske kako bi rasteretili roditelje i smanjili porodične troškove.

“Roditelji bratu i meni svakog dana daju po 300 dinara. Sa tim parama ništa ne možemo da uradimo, ali smo odlučili da se hranimo u menzi. Isplati nam se jer za novac koji damo za ručak ne možemo da kupimo ni pljeskavicu koja je duplo skuplja. Tako se hranimo zdravo, a pomažemo i roditeljima”, kaže studentkinja Milena Nikolić.

Ishrana u menzi  je velika olakšica i za studente koji dolaze iz drugih gradova. Mesečno za sve obroke studenti izdvajaju 5.130 dinara, a dnevno ih ishrana u studentskom restoranu košta 171 dinar. Za doručak, studenti izdvajaju 40, ručak 72, a večeru 59 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *