Samo u Nišu: Kuća do kuće, a na različitim adresama!?

Kuća do kuće, kapija do kapije, ali na različitim adresama. To je samo jedna od nelogičnosti koja se može videti u Nišu. Ne, ni jedna od kuća nema drugu kapiju pa da se naziv ulice vodi na to mesto prebivališta. To je jednostavno tako, a meštani su se godinama s ovim svikli i to više niko i ne primećuje.

(Klik za uvećanje) Prva kuća je u Petra Bukumirovića, a druga u Novosadskoj ulici

Prolazeći ovim krajem, čoveku nije jasno da li se nalazi u Ulici Petra Bukumirovića ili Novosadskoj ulici? Ova ulica sa dva imena nalazi se kod pruge prema otvorenom tržnom centru i „seče“ Ulicu Milojka Lešjanina.

Ovo je navodno ulica Petra Bukumirovića, a mi kada smo došli pre 14 do 15 godina da živimo ovde, dodelili su nam adresu Novosadska ulica. U ovom kraju postoji Novosadska ulica ali je udaljena odavde stotinak metara tako da s njom nemamo nikakve veze. Nismo se ni tada nešto bunili. Kada zovemo tasksi kažemo „prva ulica pre pruge“ da ne zbunjujemo taksiste, poštar nam uredno donosi pošiljke… – priča jedna od stanarki .

Ova ulica se nalazi na puškomet od centra grada. Kako je nekada neko pogrešio, tako je ostalo do danas. U njoj, kako smo se i uverili, vlada odlična komšijska atmosfera. ne žale se mnogo na vozove jer im se pruga od kuća nalazi na petnaestak metara. Jedino, kako kažu, bilo bi dobro da se osvetli malo više jer noću vlada sablasna atmosfera.

U njoj, istina, niko ne zna ko je bio Petar Bukumirović. Na elektronskim pretraživačima se ne može naći. Istina, bio je neki predsednik opštine 1941. godine, ali on se zvao Petko, a ne Petar.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *