Šašava besmrtnost Mike Antića

Milica-Vučković2
piše: Milica Vučković

Amfiteatar Filozofskog fakulteta u Nišu nije bio dovoljno veliki da smesti sve koji su u ponedeljak, 14. marta, došli da označe 84. rođendan Miroslava Mike Antića, jednog od najvoljenijeg pesnika srpske književnosti.

Studenti Filozofskog fakulteta su za ovu neobičnu „rođendansku proslavu“ pripremili poetsko-muzički performans, sastavljen od stihova različite lirske obojenosti raskošnog Mikinog stvaralaštva. Tim su kolažom u najkraćem bile obuhvaćene Mikine faze ljubavnih ispovesti, ciganskih romansi, pesama za (večnu) decu i buntovnih samoiskaza. Program je upotpunila muzika koja je bez prekida instrumentalima pratila glumački program, kao i samostalne romantične i boemske numere. U publici se smenjivao smeh, ozbiljnost i naježenost.

Mika-Antic
Pesnik i boem Mika Antić

Više nego emotivno nadahnjujući program pokazao je da Mikina „plava zvezda“ i dalje širi neobičan sjaj čineći da ovaj Vojvođanin i posle svoje samo fizičke smrti, ostaje „najživlji među živima“, „opomena“ na potrebu za „psovkama nežnosti“.

U programu, koji je pripremljen uz mentorstvo i podršku profesorke dr Danijele Kostadinović, učestvovali su studenti: Teodora Bojović, Valentina Baktijarević, Anđelka Orović, Božana Radenković, Aleksandar Stevanović i Miloš Unić. Gitarista i pevač bio je Miomir Radosavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *