Sindikat policije: Alarmantna situacija u protivgradnoj zaštiti – nema raketa!

Sindikat srpske policije saopštio je danas da protivgradna zaštita apsolutno nije spremna za delovanje usled eventualnih udara grada na useve. Mile Lazarević, zamenik predsednika sindikata objašnjava u današnjem saopštenju da nisu nabavljene ni rakete, ali i ukazuje na alarmantnu situaciju u službi koja bi trebala raketama da razbija gradonosne oblake. On u saopštenju apeluje na nadležne da hitno reaguju kako bi se spasila poljoprivredna dobra. Prenosimo celo saopštenje ovog sindikata odnosno proglas Mileta Lazarevića.

rakete

Protivgradna zaštita se na našim prostorima sprovodi od 1967. godine. U toku svih ovih godina imala je svojih uspona i padova ali je do prošle sezone uvek počinjala 15. aprila. Taj datum nije slučajno izabran, jer već u aprilu mesecu postoje uslovi za formiranje potencijalno gradonosne oblačnosti koja može izazvati štete pre svega na poljoprivrednim usevima, voću kao i na objektima.

Iskustvo od prošle godine kao da nije ništa značilo jer je situacija u ovoj službi dodatno pogoršana. Početkom aprila se još uvek nije krenulo u pripremu sezone ni u jednom segmentu. Radnici u operativi znaju da je za pripreme potrebno bar 45 dana. To podrazumeva održavanje seminara i lekarske preglede strelaca, pripremu tehnike i razvoženje raketa na protivgradne stanice. Cela služba je u Sektoru za vanredne situacije, strelci su trenutno ničiji (prošle godine ih je angažovao RHMZ Srbije), raketa ima 3000 od prošle godine (od kojih polovina pripada opštinama i biće raspoređene na teritoriji tih opština) i u toku je nabavka još oko 3000 raketa od strane SVS, za koje se na zna tačno kada će moći biti isporučene. I da je sezona počela na vreme svaka stanica bi dobila po 1 protivgradnu raketu ( jer se opštinske raspoređuju onome ko ih je nabavio) što apsolutno ništa ne znači samoj metodologiji dejstva.

ssp saopstenjeJasno je da je nemoguće da se sa radom počne 15. aprila samo nije jasno iz kojih je razloga. Ovog trenutka niko ne zna kada će i da li će sezona uopšte početi. To što će po izjavi zvaničnika iz SVS protivgradna odbrana biti premeštena u RHMZ Srbije i što je Zakon odbrani od grada spreman ne rešava trenutno stanje. Ako se kunemo u poljoprivredu koja u ukupnom izvozu Srbije učestvuje sa 20%, i ako se zna kolike štete može izazvati grad, pitanje je kome je u interesu da protivgradna zaštita ne funkcioniše? Lokalnoj smoupravi svakako nije jer inače ne bi ulagala znatna sredstva za nabavku raketa, a da pri tom nemaju nikakvu zakonsku obavezu da to rade.

Postoje brojni problemi u ovoj službi koji se moraju rešavati u hodu, ali gore navedeni se rešavaju na najvišem nivou. Uzaludna je požrtvovanost operative a i strelaca (koji šest godina unazad rade za 4000 mesečno) kada nemaju sa čim da rade. Da li će se konačno obelodaniti ko je kriv zašto sezona nije blagovremeno pripremljena, ili će se ponovo sva krivica prebaciti na sistem i radnike operative? I koliko dugo ćemo slušati nečije prazne priče, kao što je izjava ministra Velimira Ilića na sastanku u Požegi, da prelazimo na automatske lansere, za koje opet treba nabaviti rakete. Ili je to neko čudo tehnike koje čim naiđe oblak samo ispaljuje rakete. Ali najveće je čudo da se nije dosetio da bi možda trebalo nabaviti rakete, pa bi nam i stari lanseri bili dobru! Neko će morati dati racionalno objašnjenje ukoliko ono uopšte postoji, naročito lokalnoj samoupravi koja je praktično obmanuta. I ko će nadoknaditi štetu od grada, koja je nastala zbog nečijeg nerada? I ko to ima mandat i od koga ga je dobio da obmanjuje javnost praznim pričama?

Vreme će pokazati svoje ali šteta će poljoprivredi već biti naneta. Dokle tako? Radi li se to na namernom urušavanju insititucija ovog društva. Na urušavanju i razgradnji svega onoga što je decenijama stvarano i efikasno funkcionisalo.

Mile Lazarević, zamenik predsednika SSP
foto:kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *