Skener u junu otkrio 29 „slepih putnika“ u kamionima (foto)

Na koje se sve načine dovijaju migranti kako bi se dokopali Evrope, vidi se iz izveštaja carine. Carinici su samo tokom juna 2018. godine na nekoliko najfrekventnijih graničnih prelaza sprečili 29 ilegalnih prelazaka preko državne granice.

Poslednji u nizu bezuspešnih pokušaja dogodio se 20. juna, kada je kamion bugarskih registarskih oznaka koji je iz Bugarske ka Italiji prevozio foliju stigao do graničnog prelaza Šid. Vozač kamiona je rekao da sumnja da se u prikolici nalaze migranti, jer je primetio tragove na njoj. Carinski službenici su zaista pregledom tovarnog dela otkrili jednog sakrivenog Avganistanca.

U Šidu je i 13. juna pronađen još jedan Avganistanac u kamionu turskih registarskih oznaka koji je prevozio auto-delove i tekstil iz Turske ka Holandiji. Vozač je tom prilikom rekao da je posumnjao da se neko nalazi u prikolici jer je video presečenu ceradu na krovu.

I na Batrovcima je istog dana skener pokazao pet silueta, kako se ispostavilo Avganistanaca, u tovarnom delu kamiona makedonskih registarskih oznaka koji je iz te zemlje prevozio kamene ploče, PVC prozore i vrata, kao i nameštaj za švajcarsko tržište.

Carinici na Šidu su i 12. juna otkrili jednog Libijca u tovaru čeličnih gredica koje je kamion smederevskih registarskih oznaka transportovao iz Srbije ka Italiji. Tada je 41-godišnji vozač kamiona, državljanin Hrvatske, carinicima prijavio da je na paletarniku ispod tovara video migranta.

Na Šidu je i 4. juna zabeleženo da su dva Pakistanca pokušala da ilegalno pređu granicu sa Hrvatskom sakrivena u kamionu makedonskih registarskih oznaka koji je iz Makedonije za belgijsko tržište prevozio metalnu konstrukciju. Vozač je carinicima rekao da je pravio pauzu u blizini Beograda, a da je, nakon što se vratio u kamion, primetio da je carinska sajla oštećena.

Na Batrovcima je 6. juna snimak sa skenera pokazao siluetu Avganistanca u kamionu turskih registarskih oznaka koji se kretao od te zemlje ka Švajcarskoj, prevozeći tekstil u rolnama, elektro-opremu i kuhinjske elemente.

I dan ranije je na istom graničnom prelazu skener otkrio dvojicu mladića iz Bangladeša sakrivene među umivaonicima i sanitarnom robom koje je kamion turskih registarskih oznaka prevozio na relaciji Turska – Nemačka.

Na Batrovcima su 1. juna pomoću skenera otkrivena dva pokušaja ilegalnog prelaska granice. Tada su u kamionu turskih tablica koji je saobraćao od te zemlje ka Francuskoj, prevozeći auto-delove, pronađeni dvojica Iranaca i Pakistanac. Drugi pokušaj istoga dana otkriven je i u kamionu srpskih registarskih oznaka koji je iz naše zemlje ka Italiji prevozio samolepljive trake. Tada je skener u tovarnom delu pokazao ljudske siluete, a radilo se, kako se ispostavilo, o četvorici Avganistanaca.

„Slepi putnici“ pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope i preko granice sa Mađarskom, pa su tako na Horgošu tokom ovog meseca zabeležena tri bezuspešna pokušaja.

Poslednji slučaj zabeležen je 11. juna, kada su carinici u šleperu makedonskih registarskih oznaka koji je iz Makedonije za austrijsko tržište prevozio tovar radnih jakni i pantalona pronašli četiri ilegalca.

Dvojica sakrivenih Avganistanaca otkrivena su i 5. juna u kamionu makedonskih tablica koji je prevozio metalne cevi na relaciji Makedonija – Češka.

Dan ranije su trojica Avganistanaca bez upeha pokušala da se kamuflirani u tovaru stiropora koji je iz Albanije ka Nemačkoj transportovao šleper albanskih registarskih oznaka bez isprava prebace preko granice.

Uprava carine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *