Skupštine stanara odlučuju o komšijskim isključenjima s Gradske toplane?

Zbog, kako navode u niškoj Toplani, mnogih pritužbi korisnika daljinskog grejanja u našem Gradu, koji se „možda“ nisu slagali sa isključenjem komšija sa toplovodne mreže, a niko ih nije ni pitao, na predlog ovog javno- komunalnog preduzeća, pokrenuta inicijativa za usaglašavanje uslova za isključenje sa mreže i to na nivou čitave zemlje.

Udruženje toplana Srbije već je formiralo radnu grupu koja će ove izmene predložiti resornom Ministarstvu, a koje predviđaju da uslovi budu identični za sve, kao i da će o takvim i sličnim zahtevima predstavnici Toplana razmatrati samo sa predsednicima Skupština stanara.

Naime, ukoliko država usvoji predlog novoformirane radne grupe Udruženja Toplana, u čitavoj zemlji preduslovi i propisi za isljučenje sa mreže biće isti za sve, te će se time izbeći razlike u postupanjima ali i naplati ovih „usluga“. Još jedna od bitnih izmena biće i ta, da će tada predsednici, a od iduće godine tzv. Upravnici Skupštine stanara, biti dužni da pitaju ostale vlasnike stanova u zgradi za mišljenje i sa njihovim prikupljenim potpisima lično podnesu zahtev za privremenu obustavu isporuke toplote nekoj od stambenih jedinica uobjektima kolektivnog stanovanja.

Svi takvi objekti su specifično projektovani i to tako da sve stambene jedinice imaju grejanje, tako da svako isključenje remeti taj sistem i zbog toga je i formirana ta radna grupa koja će pripremiti usaglašenje propisa koji će biti identični za sve i to će biti predato Ministarstvu, a na taj način će se urediti svi uslovi, cena ukoliko se te usluge budu naplaćivale, vreme kada će se to raditi….izjavio je Zoran Stojanović, v.d.direktora niške gradske Toplane.

Kako je izjavio Stojanović, iako će možda sama implementacija toga u početku biti teška, vremenom bi trebalo da svi to prihvate, jer su pojedine Toplane u zemlji to do sada naplaćivale a pojedine ne, tako da bi ove izmene trebalo da isključe lokalnu samoupravu iz donošenja ovakvih odluka i da za to nadalje bude nadležna samo država. Kao razlog

Stojanović navodi i to to su se mnogi predsednici ali i stanari u Nišu bunili zbog iskljičenja komšija, jer su uslovi do sada bili vrlo popustljivi.

Dosadašnji sistem je samo pravio probleme, jer niko nije kontrolisao da li su se preostali stanari u zgradi zaista složili, jer je bilo dovoljno samo da se podnese zahtev, a nadalje to neće moći tako, jer će odgovorno lice biti osoba koja će kontrolisati to i komunicirati sa nama i smatram da će to dati željene rezulate, pojašnjava Stojanović.

Ova incijativa, kako su istakli nadležni, ne znači da će u budućem periodu isključenje sa mreže biti onemogućena, već da će samo uslovi i „pravila igre“ biti jednaka za sve.

Prvi čovek niške Toplane, gostujući u jutarnjem programu NTV, podsetio je korisnike, da je grejanje u Gradu na Nišavi jedno od jeftinijih u zemlji, i da je najnoviji algoritam napravljen tako da ujednačenjem olaša plaćanje dugovanja, posebno kada je reč o zimskim mesecima kada je udar na novčanike zaista drastičan.

N.Marković

1 Comment

  1. Kakva gomila gluposti… Po kom zakonu moj komsija ima pravo da odlucuje da li ja zelim da koristim bilo koju uslugu: Struju, vodu, telefon pa i grejanje. Ili u toplanama sede neki jako neuki pravnici ili zaista misle da su ljudi ovce. Ovakva odluka je neustavna i nezakonita

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *