„Slobodna zona“ – Nišlije ostale uskraćena za najprestižnije filmsko ostvarenje

Iako su Nišlije imale priliku da vide neke od najboljih društveno angažovanih filmova iz celog sveta, kako dokumentarnih, tako i igranih, i to u isto vreme kao i Beograđani, a što se događa po prvi put od održavanja ovog festivala, činjenica je da su naši sugrađani ostali uskraćeni za film koji je dočekao najbolje kritike od svih prikazanih filmova na ovom festivalu. Reč je o filmu „Boyhood“ (Odrastanje) poznatog reditelja Ričarda Linklatera.

boyhood

Film sniman na neverovatan način, punih 12 godina, tokom kojih prati odrastanje jednog dečaka, ovaj „savršeni film“, kako ga nazivaju kritičari, mogla je da vidi samo beogradska publika!? Da li to dovoljno govori o tome koliko je poželjno biti građanin glavnog grada u Srbiji, a koliko su stanovnici ostatka zemlje podređeni?

Dva najgledanija filma na festivalu „Slobodna zona“ biće reprizirana u četvrtak u Niškom kulturnom centu. Reč je o filmovima „So zemlje“ Vima Vendersa i o filmu „20 000 dana na zemlji“ dokementarcu o životu poznatog muzičara Nik Kejva. Projekcije su zakazane za 19h, odnosno 21h. Cena karte je 100 dinara.

Film „So zemlje“ koji nam dolazi iz Francuske, govori o fotografu Sebastio Salgadu. On je 40 godina putovao po celom svetu, i svojim objektivom zabeležio neke od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji planete.

I.Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266