Speedo vitezovi

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Branislav Janković

za intervjuPošteno, ja ne smem da se takmičim u Bogojavljenskoj trci za časni krst. Ne pričam o želji, ona postoji, pričam o tome da je divno učestvovati i biti deo jednog takvog događaja, ali ja jednostavno, kao i neki ljudi (ne kažem svi), znam svoje mogućnosti.

Svaki moj cilj je u dometu mojih strela. A i svi imamo različite ciljeve.

Odlično plivam, ali nikada se ne bih usudio da se skinem i skočim u hladnu i mutnu Nišavu. I svaka čast ljudima koji to rade i volim sve te stare običaje i tradicionalne stvari. Podsećanje na krštenje Isusa na Jordanu. Lepo. Podržavam. Bez ostatka. I pobednik dobija titulu viteza. Još lepše.

Treba imati cohones i plivati u januaru.

Nema veze što vitezove zamišljamo u sjajnom, srebrnom oklopu, sa kacigom na glavi i velikim mačem o boku, kako jašu, uglavnom, belog konja. Odmah nam na pamet padaju braća Jugovići, Banović Strahinja, Ajvanho, ser Lanselot i ser Žile koji posle teške i duge borbe jede tortu sa aždajom.

bogoj2
FOTO: Bogojavljenje nekad…

Viteza vitezom čini srce, a ne vojna oprema. Ima u ovim našim vremenima više vitezova nego što smo ih imali u svim ratovima. Tu su, pored nas, samo nemaju lepe oklope i mačeve. I ima ih više među ženama nego muškarcima. Ali to je neka druga priča.

Elem, da se ja vratim na plivanje i vitezove. Kao što rekoh, nemam ništa protiv, neka budu i u kupaćim gaćicama, samo nek smo se mi vratili Bogu i hrišćanskim vrednostima. Do nekog narednog boga ili ideologije. Ali smeta mi što se, evo već drugu godinu, pliva u bazenu. Ej, bazenu!

...i sad.
…i sad.

Zamislite scenu kako Jovan krsti Isusa na bazenu. Nije bilo bazena? Otkud znate? A sin Božiji kaže Krstitelju: „Brate, ne drži mi dugo glavu pod vodom, ubi me hlor.“ Pisao bih ja o tome i prošle godine, ali tada nije bilo Građanina, pa eto to činim sada (ovo čisto da izazovem kez na licu Gagija Stankovića).

I tu sada prestaje svaka priča o povratku starim, pravim, narodnim vrednostima. I svaka pomisao na vitezove.

To je kao slavljenje slava po kafanama. „Srećna slava domaćine mili, lepo smo se najeli i pili. Zovi nas ponovo na Svetog Jovana, da nam pevaju Seka i Dragana. Volim kada dođe Sveti Alimpija, puna kafana lola i bekrija. Nije bitan svetac bitno da se navija, igra roken rol cela Jugoslavija.“

FOTO: e-novine.com
FOTO: e-novine.com

Objašnjenje organizatora je, (nikad mi neće biti jasno zašto to ne organizuje crkva već opština; to vam je kao da opština organizuje vojnu vežbu umesto vojske), baš u duhu viteštva i smelosti: iz bezbedonosnih razloga. U saopštenju piše da je bazen bolje rešenje jer je lakši pristup hitnoj pomoći u slučaju nepredviđenih situacija.

Stvarno bih voleo da znam koje opasnosti vrebaju učesnike trke. Nečista voda od koje mogu da dobiju neku infekciju, opasne, krvožedne ribe, puno virova i jakih struja, zarđale školjke bačenih automobila, gledaoci koji će svojim navijanjem i skandiranjem da ih dekoncentrišu? Gađaju grudvama ako bude snega? Eventualni srčani udari prouzrokovani naglim kontaktom sa hladnom vodom? (Ne može svako biti vitez, sedi kući, majstore) Nizak vodostaj? Pa pomerite se prema Sićevu, idite na branu. Ne mora baš u centru grada. A ni Morava nije daleko.

FOTO: nisportal.rs
FOTO: nisportal.rs

Samim tim što se trka premestila na bazen smanjila se i mogućnost masovnijeg odziva, tako da ne verujem da će svi koji žele moći da učestvuju. Jeste da je bazen olimpijski, carski, ali i Niš je. Verujem da bi dovoljno nišlija htelo da učestvuje. Mada, ne lezi vraže, možda organizuju trku na oba velika bazena u Čairu. Svakom vitezu pobedniku po pola krsta. Pa, takvi smo i vernici. Na pola. Da ne kažem polovni.

Ali i to je neka druga priča.

A zamislite da se neko dosetio da renovira bazen baš u vreme najavljene trke. Možda bi čelnici opštine odlučili da se pliva u Radonu, iako je to u drugoj opštini. Iz bezbedonosnih razloga. Tamo je barem toplo. Pa da vitezovi ne nazebu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266