Spomen soba za 16.000 heroja koji su živote dali za Niš i Srbiju (FOTO)

U zgradi Komande Kopnene vojske otvorena je jedinstvena Spomen soba kao sećanje na 16.000 duša koje su život dale za Niš i Srbiju. Ne postoji čovek koji se ne potrese slikama mladića i ratnika čiji je herojizam ovde ovekovečen slikama i drugim uspomenama.

Imajući u vidu kulturno istorijski značaj zgrade Komande Kopnene vojske i poštovanje prema poginulima u ratovima krajem 19 i tokom 20 veka, porodicama poginulih i oficirima koji su radili u ovoj zgradi, oficiri i podoficiri, vojnici, civilna lica Komande Kopnene vojske formirali su i izgradili Spomen sobu.

U njoj se nalazi preko 16.000 imena i prezimena poginulih vojnika, policajaca i građana Niša i okoline u srpsko-turskim ratovima, Balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, vojnici JNA stradali u oružajnim sukobima u bivšoj SFRJ, svi vojnici herojske treće armije vojske Jugoslavije i vojnici Kopnene Vojske Jugoslavije poginuli u NATO agresiji i Kopnenoj zoni bezbednosti. Pored Spomen sobe, obrađen je i istorijat Kopnene Vojske od nekada do sada u 29 naslova. Izloženo je 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Svim prisutnima se obratio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković:

Čestitam svim pripadnicima Kopnene vojske na čelu sa komandantom Kopnene vojske Simovićem na prikazanom odnosno ovekovečenom, jedinstvenom spomeniku srpske državnosti, srpske kulture i duhovnosti, srpske tradicije“.

Spomen soba je deo muzeja Kopnene vojske. Krajem sledećeg meseca omogućićemo građanima Niša i Srbije u određenim terminima da obiđu ovu zgradu, da dođu do Spomen sobe – rekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Simović i dodao da su pripadnici Kopnene vojske radili nepune dve godine i to radeći nakon radnog vremena.

Vojska Srbije je čuvar najviših vrednosti u našem narodu. Čuvar vrednosti slobode, slobode zbog koje srpski narodi postoje. Na ovakvim mestima možete videti kako se za slobodu živelo i zašto srpski narod ima sve razloge da bude ponosan na svoju istoriju. Mi smo ponosni na svakog svog ratnika, ponosni na svakog onog koji je svoju domovinu branio, koji je čuvao , ponosni na baš svakog vojnika, svakog starešinu, ponosni na sve one koji su u najtežim trenucima dokazali kako se zemlja čuva i kako se zemlja voli“, poručio je Ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obilazak je započet minutom ćutanja za sve žrtve u ratovima na ovim prostorima a otvaranju su prisistvovali i predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, Kluba admirala i generala.

Zgrada je izgrađena 1938 godine za potrebe Komande Pete Armijske oblasti i Komande Moravske divizijske oblasti. Od 2007 godine u zgradi je Komanda Kopnene vojske.

D.Jović

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *