Sport na filmu – U susret Olimpijskim igrama, ciklus francuskih filmova u Nišu

Niški kulturni centar u saradnji sa Francuskim institutom Srbije organizuje novi ciklus francuskih filmova pod nazivom „Sport na filmu“. Povodom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se ove godine održati u Parizu, niška publika će tokom tri dana projekcije imati priliku da pogleda 3 filma.

Filmovi će biti prikazani u NKC-u, u četvrtak, ponedeljak i utorak od 19 časova. Filmovi koji će biti prikazani kako navode iz NKC-a su: Home Games (2018), Veštice sa Istoka (2021) i Slalom 18+ (2021).

„Režiju filma „Home Games“ potpisuje Alisa Kovalenko a film govori o dvadesetogodišnjoj Alini, čija je strast za fudbalom spašava siromaštva, proživljava veoma važan trenutak u svom životu. Profesionalno se baveći fudbalom, Alina se suočava sa teškom situacijom: ona se sama brine o svom bratu Renatu, sestri Regini i slabovidoj baki. Primorana je da bira između fudbala i porodice.“ – navode iz NKC-a

„Veštice sa istoka“ – Dok se Tokio vraća na međunarodnu scenu šezdesetih godina organizujući Olimpijske Igre, grupa mladih radnica doživljava neobičnu sudbinu: one zajedno treniraju zajedno u teškim uslovima kako bi se njihova reprezentacija našla u vrhu svetske odbojke. Noseći nadimak „Veštice sa Istoka“, postaju oličenje japanskog čuda. Njihova priča će generacijama inspirisati pop kulturu.

U filmu „Slalom“ petnaestogodišnja Liz se upisuje na prestižnu sekciju škole za skijanje u srednjoj školi u Bur-Sen-Morisu. Bivši šampion i trener Fred odlučuje da se posveti svojoj novoj studentkinji. Puna entuzijazma, Liz se potpuno predaje sportu, i fizički i emotivno. Uprkos učestalim pobedama, Liz ubrzo podleže potpunoj Fredovoj kontroli.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *