Srbija je apsolutno partijska država – institucije pune kadrova sa sumnjivim obrazovanjem

Danijela Gavrilović, redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu, na odseku Sociologija rekla je danas na konferenciji za novinare „Koalicije za Niš“ da „je Srbija apsolutno partijska država kao i da se sve više primećuje da se državne institucije pune kadrovima sa sumnjivim obrazovanjem“!

nis-kzs
Konferencija „Koalicije za Niš“: profesorka Danijela Gavrilović i Olivera Sašek Radulović

-Živimo u partijskoj državi i kako vidimo ni jedna politička opcija nema snage da to reši, da rekonstruiše, da „ogoli“. Sada sva davanja iz budžeta i sva radna mesta prolaze kroz taj partijski filter i sasvim je očigledno da neće svi ljudi imati jednaka prava ili da će prilikom traženja radnog mesta svi imati jednake uslove. Zašto onda svi ćute? Ćute, zapravo što se jedan veliki broj građana nada da će i oni biti jednog dana deo tog kolača – rekla je Gavrilovićeva.

Ona je kazala „da je najveći resurs danas radno mesto koje stranke koriste kako bi svojim obećanjima privukle svoje glasače, a opet one koji se nadaju da će preko stranaka dobti posao“.

nis-resetke
Niš iza rešetaka partijske države

Opasnije od toga je što mnogi dobijaju kvalifikacije ubrzano i prihvataju se poslovi bez radnog iskustva. Mi ne možemo da rešavamo nacionalna pitanja, ali reagovanje na lokalnom nivou je moguće. Zato očekujem od koalicije da učini sve što se može učiniti da na primer, direktori javnih preduzeća ne dobijaju posao bez radnog iskustva. To možemo da učinimo. Moderno društvo zavisi na visokoj podeli rada, da svako radi ono za šta se obrazovao i svi zavisimo jedni od drugih. Zašto insistiram na ta dva segmenta – partijska država i deprofesionalizacija.To će dovesti do ozbiljnih problema jer ako se mesto čistačice, vozača i slična mesta dobijaju preko partije onda to nikuda ne vodi jer smo od jutra upućeni na profesionalni moral. A, u tom slučaju ne možemo očekivati da će ostali to gledati skrštenih ruku – objašnjava profesorka Gavrilović.

M.S.

5 Comments

  1. ..ne mogu da verujem da se na Filozofskom faksu nista ne komentarise o novoj knjizi Mirjane Markovic,,Bilo je to ovako,, a vodi se polemika o tome na koji nacin je sve otislo u k…..

  2. Profesorka je jedna od retkih normalnih na tom fakultetu. Što se malo ne raspitate kakva je atmosfera, koje su to spletke i gluposti. Profesorka je ovim rečima videla atmosferu na fakultetu, ali mora se priznati da je bila preblaga

  3. pa jel vi stvarno mislite da mozete da pokrenete stenu zvana birokratija. nau;io je ovaj narod na gorbac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266