„Srcem za Niš“ se zalaže za Brzi Brod – daju podršku porodici Žmara

Reformistička stranka i stranka Zajedno za Srbiju koje na izbore izlaze na zajedničkoj listi „ Udružena opozicija „Srcem za Niš“ – prof. dr Milan Višnjić“ ukazali su danas na neravnomerni razvoj naselja u Nišu. Boško Ristić, potpresednik stranke naveo je primer naselja Brzi Brod koje je, kako je rekao, i dalje nerazvijeno, iako ima čak 12.000 stanovnika. On je predstavio Marka Milića Žmaru čija je porodica poznata u ovom kraju i koji će brinuti o komunalnom i drugom uređenju, ukoliko i kada građani daju poverenje ovoj koaliciji na izborima.

reformisti-ZZS
U prvom planu: Dragan Marinković, Boško Ristić i Marko Milić Žmara

Ristić je naveo primer da je situacija takva u ovom delu Niša da su se građani sami organizovali oko uređenja i čišćenja delova Brzog Broda, a to je bio posao gradskih struktura.

Bez obzira što se Brzi Brod nalazi na jednoj značajnoj lokaciji, ni jedna vlast nije učinila dovoljno za to naselje. U neposrednoj blizini je arheološko nalazište Medijana, a ovo naselje nema kompletne odvode za atmosferske vode, nema lepo uređen centar naselja za razne društvene događaje, nekoliko ulica je neasfaltirano, nema trotoara, nema kontejnera za odlaganje smeća pored groblja, a takođe nemaju ni jaslice. Mora se nešto učiniti nešto za ovo naselje. Svaka vlast iritira građane Brzog Broda jer se pojavljuju pred izbore da ga našminkaju i to nije u redu. Sve to nije dovoljno jer se mora definisati strategija razvoja kako bi se izjednačio sa razvitkom ostalih naselja – rekao je Ristić. On je zatražio od meštana Brzog Broda da se sami opredele da glasaju na sledećim izborima za ljude koji će dugoročno sagledati njihove probleme i početi njihovo rešavanje.

– Mi se zalažemo da od poreza na imovinu, deo sredstava ostane Mesnim zajednicima, kako bi građani sami uređivali svoju teritoriju prema prioritetima. On je rekao da bi tada i Grad Niš mogao da pomogne u rešavanju problema sa osvetljenjem, bezbednošću škole i drugo.

Marko Milić  Žmara je rekao da se borba za Brzi Brod odvija zapravo neprestano. Zato je sa prijateljima organizovao komšije koji su očistili kanal u centru, počistili groblje i priobalje Nišave, a dodao je da će se ove svojevrsne radne akcije nastaviti.

Dragan Marinković iz Reformističke stranke je u prilog temi neravnomernog razvoja naselja naveo primer da deo Ledene Stene još uvek nema kanalizacione odvode.

– To je ključan problem u svim selima, kanalizaciona infrastruktura i jako loš napon struje. Mene čudi da te osnovne stvari do danas nisu rešene, ali tu smo mi da krenemo u rešavanje da dva osnovna komunalna problema – rekao je Marinković.

Kako je nastao nadimak Žmara?

-Nadimak potiče od dede. On je bio golman, a valjda je neki klub iz Hrvatske imao isto golmana koji je ličio na mog dedu i zvao se Žmara. I tako su dedu prozvali Žmara. To mu ostalo, a sad se prenosi s kolena na koleno – priča Marko Milić.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *