Srednjoškolci rado beže sa časova

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

skola1Učenici Gimnazije „9.maj“ u Nišu napravili su 40 hiljada izostanaka od kojih je 3.600 neopravdanih. Slično je i u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u kojoj  su đaci  izostali sa preko 38 hiljada časova, a u Gimnaziji „Bora Stanković“ 25 hiljada. I sve to, kako kažu direktori nekih škola, uz blagoslov roditelja koji sve to aminuju.

„Svi znamo da  deca ne dolaze na časove uz saglasnost svojih roditelja. Ostaju kod kuće, uče, spremaju se za odgovaranje ili pismene zadatke, a onda roditelji sve to opravdaju srećni jer je dete dobilo dobru ocenu. Doduše sve vreme znaju i gde je i šta radi“, kaže Olga Dragojlović, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.

Svaki učenik ove gimnazije nije bio na 39 časova u prvom polugodištu.

„U odnosu na prošlu godinu ovaj broj je smanjen za nekih 10 odsto, ali je to ništa. Deca i dalje puno gube od nastave jer ne dolaze redovno na časove. Po zakonu roditelji sada imaju dve nedelje da opravdaju nedolazak svoje dece u školu“, kaže direktorka Dragojlović.

Najveći broj izostanaka naprave maturanti. Svako od maturanata je u prvom polugodištu napravio po 60 izostanaka. Ako dnevno đaci imaju po šest časova, onda oni nisu bili 10 dana u školi. Nebojša Lekić, direktor Gimnazije „9.maj“ kaže da je i u njegovoj školi situacija ista.

„Lakše mi je da ne dođem u školu nego da dobijem jedinicu koju posle ne mogu da popravim. Izostanke mi i ovako opravdaju roditelji, a ocena se teško popravlja“, kaže jedna učenica ove gimnazije.skolski_dnevnik

Direktor Lekić  naglašava da škola, kada se radi o izostancima, sarađuje sa roditeljima. Uglavnom se reaguje već kod pet neopravdanih časova.

„Deca prave veliku grešku izostajanjem sa nastave jer tako ne mogu da čuju živu reč profesora koja čas učini zanimljivim. Posle propuštenog časa lekcije moraju da uče sami iz knjiga, a posle se žale kako su im lekcije suvoparne, a predmeti dosadni. Mnoge stvari i ne nauče kako treba, ili se, pak, sve svede na učenje gradiva napamet“, kaže direktor Lekić.

Roditeljima ne smetaju izostanci njihove dece. Oni ih sve i opravdaju. Više im smetaju loše ocene, a ako je nedolazak na nastavu jedan od načina da sačuvaju dobar uspeh, oni će na to rado pristati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266