Srpska pravoslavna Nova godina – još jedna srpska zabluda

Jov-Jovanović1
piše: Jovan Jovanović, građanin Niša

Mi u Srbiji slavimo dve nove godine. Prvu, koju slavimo po gregorijanskom kalendaru i drugu, koju salvimo po julijanskom (crkvenom) kalendaru. Iako je Julijanski kalendar ili stari kalendar uveo Julije Cezar 45. godine p. n.e., a kao što znamo Julije Cezar nije bio ni Srbin ni pravoslavac, mi smo ipak proslavu nove godne po julijanskom kalendaru nazvali srpskom i pravoslavnom novom godinom.

Julijanski kalendar se koristio u celoj Evropi sve do XVI veka, kada su države počele da prelaze na Gregorijanski kalendar, koji je u stvari modifikovani julijanski kalendar jer se računanje vremena samo pomera za 13 dana.
Gregorijanski kalendar je ukazom 24.februara 1582. godine proglasio papa Grgur XIII, po čijem imenu je kalendar i dobio ime. Sve države u Evropi su prešle na računanje vremena po gregorijanskom kalendaru. Naravno i država Srbija vreme računa po ovom kalendaru.

vatromet

Iako su i katoličke i pravoslavne crkve prihvatile računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru, nekoliko pravoslavnih crkava, među njima i srpska pravoslavna crkva i dalje koriste Julijanski kalendar.

Ako je po Ustavu, Republika Srbija građanska država u kojoj je crkva odvojena od države, a država Srbija je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, onda država Srbija ne može da bude organizator proslave Nove godine po crkvenom kalendaru. Proslave po crkvenom kalendaru može da organizuje crkva ili organizacije koje poštuju crkvenu tradiciju a nikako država. Međutim, i pored uvođenja mera štednje, smanjenja plata i penzija, svedoci smo da nam Vlada ukrašava grad i određuje koju ćemo muziku da slušamo na dočeku srpske – pravoslavne nove godine. I nije važno koliko to košta, cenu ćemo i onako svi mi da platimo.

Tačno je da je po Ustavu Republike Srbije, u Srbiji crkva odvojena od države ali izgleda da država još uvek nije odvojena od crkve.

A u Srbiji i onako, za nepoštovanje Ustava, niko do sada nije odgovarao!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *