SRS: Iz feudalizma „uletesmo“ direktno u Evropu

Bojan Krstić, predsednik GO SRS
piše: Bojan Krstić, predsednik GO SRS

Niko srećniji danas od Srba! Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima sa EU čime je , kako rekoše, „suštinski počeo proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice“. Kao i svaka vest, koja nam je došla iz kabineta premijera, uvodna rečenica mora biti u stilu: „Prvi put u srpskoj istoriji…“, ili barem: „Epohalni napredak Republike Srbije…“.

Jedino ostaje nerazjašnjeno, na usaglašavanje kakvih standarda premijer misli. Da li će pre ulaska u tu nesrećnu Uniju usaglasiti visinu ličnih dohodaka Srbije sa Evropom i kvalitet svakodnevnog života? Da li će iko iz Vlade Republike Srbije izaći iz svog kabineta i prošetati međ obične smrtnike, da vidi kako žive Srbi-Evropejci? Tek da vide šta i koliko treba da usklade sa standardom evropskih zemalja. Možda primete da u tim evropskim državama još od doba Rimljana postoje uređeni gradski vodovodi, putevi i kanalizacija, a da u Srbiji, u gradskim opštinama, građani žive kao u doba feudalizma.

U gradu Nišu, u mestima koje pripadaju gradskim opštinama, kao što su Vukmanovo i Berbatovo (opština Palilula), građani još uvek nisu povezani na gradski vodovod i kanalizaciju. Još uvek koriste improvizane vodovodne sisteme, koje su sami neuko pravili, i u kojima najčešće nema vode, ili je pritisak preslab, ili odlaze na seosku česmu, gde je voda neretko bakteriološki neispravna i izvor je zaraznih bolesti. Kanalizacija u ovim mestima je već misaona imenica za meštane i to u 21. veku, kad smo „nadomak ulaska u Evropsku uniju“.
Koju god gradsku opštinu da navedemo, čućemo slične primere. Tako u opštini Crveni Krst u mestima Hum, Čamurlija i Sečanica, voda je dovedena samo do sela, sa jedinstvenim vodomerom, a građani moraju dodatno plćati tzv. inkasanta, koji će obilaziti domaćinstva, procenjivati njihovu potrošnju, skupljati novac, a zbog čije se aktivnosti cena vode u ovim mestima dodatno povećava u odnosu na cenu u centru grada, dok je kvalitet daleko slabiji. U istoj opštini, u naselju Delnice, građani imaju velikih problema sa količinom i kvalitetom vode, od kad se „Niš ekspres“ priključio na njihov vodovod.

Šešelj u Nišu: Naprednjački režim je gori od dosmanlijskog

Koliko dugo usred leta, meštani Ostrovice (opština Niška Banja) nisu imali usred leta ni kap vode? Svakodnevim protestima su skretali pažnju na svoj problem, ali gradski oci nisu imali dovoljno sluha.

I tako od opštine, do opštine. Iste ili još gore priče! Zato građanima Niša ne treba magla o početku pregovora sa EU, bajke o dvogodišnjem strpljenju do boljeg života, obećanja o izgradnji kula i gradova na vodi i nebu, već da se neko pozabavi njihovim svakodnevnim problemima, kako bi živeli životom ostojnim ljudi u 21. veku. Zar je previše tražiti dovoljno pijaće vode, asvaltne puteve, kanalizaciju?

Srpska radikalna stranka osuđuje nemar lokalnih vlasti, koje ne vide u kakvim uslovima žive njihove komšije. Niški radikali kreću sa peticijama za izgradnju svih infrastruktura, neophodnih za normalan život Nišlija. Ukoliko do njihove realizacije ne dođe, nakon prvih lokalnih izbora, kada Srpski radikali preuzmu vlast u Nišu, bavićemo se građanima Niša, obezbediti im normalan život, a priče o zidanju čardaka ni na nebu ni na zemlji, ni na vodi, ni pod vodom, ulazak u Zemlju čuda isl., ostavljamo neozbiljnim demagoškim strankama, koji polako grabe putem ka zaboravu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *