SRS: Političke šibicare je gotovo nemoguće raskrinkati

Nikola Savić, predsednik GO SRS
piše: Nikola Savić, predsednik OO SRS

Rejting(rating) je engleska reč koja se najkraće definiše kao sisematsko ocenjivanje na osnovu određenih kriterijuma. Iako ova reč kod nas nije u dugoj upotrebi, postala je nezaobilazna u predizbornom, izbornom, pa i postizbornom procesu. Dobar rezultat na izborima zahteva ogroman trud i ozbiljne pripreme, što podrazumeva posedovanje materijalnih i svakih drugih resursa. Sondaža javnog mnjenja je prvi, a i poslednji korak u izbornom procesu. Može se reći da se istraživanje javnog mnjenja vrši u cilju manipulacije biračkim telom. Nema izbora u kojima manipulacija birača ne zauzima ključno mesto. Obični ljudi nikada ne mogu uvideti manipulaciju i sve uzimaju zdravo za gotovo, kao što deca zdravo za gotovo uzimaju avanture heroja iz bajke.

Političke šibicare je gotovo nemoguće raskrinkati. Iza vidljivih rezultata uvek stoje nevidljive pripreme. Istraživanje sadrži dve veoma bitne komponente. Jednu vidljivu – za publiku, i drugu nevidljivu – za praktičnu primenu. Nevidljiva komponenta je mnogo važnija. Ona je kao rendgen, nevidljivo pretvara u vidljivo a zatim ga primenjuje u praksi. Manipulacija se ne vrši prilikom samog istraživanja, u toj fazi posao se odrađuje relativno korektno. Manipulacija se vrši kod saopštavanja rezultata istraživanja. Smisao istraživanja je da se dođe do korektnih rezultata, a onda u skladu sa željom naručioca, naravno za novac, saopštiti sasvim druge rezultate, čiji je cilj da birače usmere ili odvuku od neke političke opcije. Prosečan birač ne može odoleti «umešnosti» političkih šibicara, jer nije svestan da se kuglica ne nalazi ni pod jednom šibicom.

srs-rusPrimer klasičnog političkog šibicarenja prestavljaju najnoviji rezultati ispitivanja rejtinga političkih starnaka. Prema tim rezultatima do kojih su došli režimski „sufleri“, kao što su:Ipsos, Faktor plus, Nova srpska politička misao i drugi, rejting SNS iznosi 52%. Nećemo govoriti o rejtingu ostalih političkih opcija. Zamislite se, uključite mozak i recite da li je to moguće? Starnka koja je na izborima pre nepune dve godine osvojila svoj, a čini se i opšti istorijski maksimum, danas ima veću podršku nego što je imala tada? To bi možda i bilo moguće da je vlast u međuvremenu uradila nešto korisno za narod i državu. Međutim, u praksi je potpuno obrnuto. Vlast je izigrala sva data obećanja, smanjila je plate i penzije, vrši otpuštanje zaposlenih, svaki dan se živi sve teže i još mnogo toga. Poruka ovog istraživanja je jasna, glasali ne glasali, pobednik izbora se zna, što demotiviše glasače koji su protiv vlasti. Dakle, sve se svodi na običnu manipulaciju.

Režim Aleksandra Vučića nije stekao rejting zahvaljujući dobrim rezultatima, njegov rejting je stečen zahvaljujući dobroj manipuaciji. Međutim, manipulacija ne može biti večita i režim će se jednog trenutka pretvoriti u drveno bure, sa kojeg su popadali svi obruči. Takvo bure će se raspasti samo od sebe bez ikakvih napora sa strane. Osnovu vlasti treba da čini poverenje građana a ne manipulacija građanima. Bez poverenja, nijedan režim se ne može dugo održati. Nije dovoljan samo rejting, potrebni su i rezultati vladavine koji odgovaraju tom rejtingu. Od reči „alva“ ne nastaje slast u ustima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *