SSS: Protest ispred Bulatovićevog kabineta zbog (ne)rada Gradskog veća

Samostalni sindikat organizuje sutra 5. decembra protest na otvorenom ispred kabineta gradonačelnika Niša, Darka Bulatović jer smatra da će radnici iz komunalnog sektora u javnim preduzećima, zbog odugovlačenja procedure Gradskog veća, ostati bez solidarne pomoći u vrednosti od 22.600 dinara koliko bi dobio. Protest je zakazan za 12 sati.

foto arhiva M.S.

Predsednik SSS za komunalne delatnosti, Grozdan Mitić, objašnjava da bi ovu sumu svako od radnika trebalo da primi, ali Gradsko veće nije sprovelo proceduru tako da ukupno oko 3.600 radnika može da ne dobije ovu pomoć kao kompenzaciju za to što u niškim preduzećima nisu po zakonu smeli da povećavaju plate.

Reč je o primeni i realizaciji člana 67. Aneksa ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti gde su radnici Kraljeva, Čačka, Beograda, Subotice i drugih gradova dobili taj novac dok se u Nišu ništa nije radilo na tome u Gradskom veću, a rok je ograničen do kraja 2017. godine. Znači, 1. januara 2018. godine možemo da ostanemo bez tih para. To po radniku nije ogroman novac, ali mnogo znači u ovoj besparici. Mi već godinu dana razgovaramo o tome. Bili smo tolerantni, ali ostalo je još dvadeset i kusur dana da se to realizuje. Ne možemo više da čekamo jer stalno su nam govorili da to ne može sada da ide na Gradsko veće, „nego kasnije“… – priča Mitić.

Odluka i poziv na protest (klik za uvećanje)

On napominje da ukupna cifra koja bi trebala da se na ime ovog solidarnog dinara iznosi nešto preko 80 miliona dinara.

Mora se napomenuti da ta sredstva ne isplaćuje Grad nego republika, zato je nejasno što ostajemo takoreći poslednji koji moraju da protestuju da bi dobili svoje. U najtežoj situaciji su sigurno „Gorica“ i „Medijana“ od komunalnih preduzeća jer radnicima sa nižom stručnom spremom su male plate, ali ništa bolje nije ni u drugim preduzećima. da bi se sprovela procedura bilo je potrebno da preduzeća promene statute, i da to „prođe“ kroz Gradsko veće. Što je do nas mi smo celu proceduru završili još 31. maja, a zašto to do danas nije bilo kao tačka na Gradskom veću, to je stvarno neobjašnjivo – objašnjava Mitić.

On ističe da se na vreme reagovalo taj novac je mogao radicima komunalnih preduzeća da bude podeljen na rate, uopte napominje „bilo je načina da se radnicima pomogne“, ali to nije bio slučaj u Nišu.

M.S.

5 Comments

 1. @smuk-da bi komentarisao neku vest,moras da pratis desavanja,a ne da instruiras pricice,od pre deset godina!Komunalni sektor je u najtezoj situaciji,plate zamrznute pre 9 godina,smanjene famoznom uredbom jos za 10%,urusen,racionalizovan,zabrana zaposljavanja…Ovde se radi o pravim radnicima,koji zive bedno,mani administraciju koja se partijski dovodi!
  Proslo je vreme,kad su politicari punili JKP svojom decom,rodjacima i partijskim kadrovima,sada je kom.sektor dno dna,i sa platama i statusom za proizvodne radnike,niko ne zeli danonocno da radi za bednu platu!

  1. @Shaft : Od pre 10.godina ? Pišem o aktuelnim dešavanjima i „marketingu“ ove , sadašnje vlasti !A šta je sa pravim radnicima koji ne primaju ni dinara i nemaju povezani staž ? Šta je sa veteranima , koji ne primiše ni obećano, prilikom zadnje /valjda će biti zadnja/ posete vlade i najvišeg predstavnika vlasti !!
   „Proslo je vreme,kad su politicari punili JKP svojom decom,rodjacima i partijskim kadrovima…“ !!!??
   Odakle , „odjednom“ , „iznebuha“ unazad 5-6 god. veliki broj zapošljenih u JKP ? Odvojili su“Medijanu“ i „Goricu“ radi boljeg funkcionisanja na tržišnom nivou ili za „čije babe zdravlje“ ? Svi dosadašnji direktori navedenih firmi su bili ,čiji, kadrovi , sposobni , „stručni“ , sa „velikim radnim iskustvom“ , etc, etc…
   Ne znam , šta ti nije jasno ? A uostalom , sve novine pišu da je u Srbiji stanje sve bolje i bolje ,takodje i u Nišu, ne znam zašto su to „pričice“ od „pre 10-ak godina“ ? Ili , možda , nisi primetio sarkazam a možda i nije sarkazam a možda sam i pogrešio a ti si u pravu ?

 2. Ako je po zakonu da ne smeju da povećaju plate – onda je u redu ! A i uredba o zabrani zapošljavanja se „poštuje“ , što je opet „u redu“…za one koji nisu članovi SNS-a i SPS-a ! Ali , tako se /“neko“/ bori za Srbiju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *