Šta se krije iza uzrečice „Lupaš ko Maksim po diviziji“?

„Lupaš k’o Makim po diviziji“, srpska je uzrečica koju često koristimo, a za koju ne znamo ni šta znači ni odakle potiče? To nam otkriva najnoviji dokumentarni film „Gvozdeni puk“ čiji je autor niška agencija „Sinopsis“, a koji je svoju premijeru imao u subotu u Niškom kulturnom centru.

Malo ko zna da Maksim nije čovek već nemački mitraljez iz Prvog svetskog rata.

Mitraljez „Maksim“ su nakon dobrovoljnih priloga i sakupljanja para kupili građani Niša „Gvozdenom puku“. Taj mitraljez je zadužio Dragutin S. Matić iz sela Dubovo kod Kuršumlije. On je sa svojim mitraljezom bio nerešiva enigma za Austrijance u Bugare u ratu, a na primer ono što nije ušlo u film je da je Matić toliko bio privržen mitraljezu da dva puta nije hteo da posluša komandu o povlačenju već je njime tukao neprijatelja i ostao živ, a za šta je kasnije nagrađen. Uzrečica je nastala tako što dok štekće „Makim“, mitraljez pravi veliku buku, ili kako su to tada govorili „tropa“ tako je i nastala uzrečica „Lupaš ko Makim po diviziji“ – priča nam Miodrag Miljković, scenarista koji je istraživao u arhivama pojedinosti o Gvozdenom puku.

Zanimljivo je da se ovaj mitraljez danas čuva u Vojnom muzeju u Beogradu.

On navodi da ne bi trebalo ovog poznatog mitraljesca pomešati sa Dragutinoim P. Matićem, čuvenim pod nazivom „Oko sokolovo“ koji je bio izviđač u srpskoj vojsci i čija je slika simbol otpora srpskog seljaka u tadašnjoj borbi za slobodu.

M.S.

foto: „Sinopsis“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *