Šta ti je čovek: Neda i Marko dobili dukate – treći dukat neko nije prijavio!

Petnaestogodišnja Neda Milojković iz Niša, učenica Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ u Aleksincu prva je pronašla dukat u česnici koju je Gradska opština Medijana darovala građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika. Drugi dukat otišao je u ruke šestogodišnjeg Marka Batanjca, takođe iz Niša. Niko od građana i dece koja su dobili po parče božićne česnice nije prijavio da je pronašao treći dukat, a koji je takođe bio „umešen“ u božićnu pogaču, ali se veruje da je otišao u prave ruke.

dukat-3
Predsednik opštine Zoran Stojanović

Predsednik Gradske opštine Medijana Zoran Stojanović poželeo je građanima Niša, posebno deci srećne božićne praznike i Badnji dan.

– Želim da vam život bude ispunjen dobrim zdravljem, srećom, ljubavlju i svim životnim radostima. Badnji dan i Božić su tradicionalno porodični praznici, koji se slave u krugu porodice, ali smatram da smo i mi ovde prisutni jedna velika porodica u okviru Gradske opštine Medijana i Grada Niša – rekao je Stojanović pozdravljajući sve božićnim pozdravom „Mir božiji – Hristos se rodi“.

dukat-1
Česnica za Badnji dan

Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice ovog puta u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene zbog vremenskih uslova organizovala u saradnji sa Niškom eparhijom, Unijom pekara u Nišu, Pekarom „Esnaf Pek“, Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“ i Crkvenim igračkim ansamblom „Branko“. U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma bila su tri zlatna dukata, dar Gradske opštine Medijana. Ovo je četvrta godina zaredom kako najveća niška opština u duhu tradicije i pravoslavnih običaja na ovaj način okuplja svoje sugrađane.

dukat
foto:opština Medijana

Onima koji su strpljivo sa decom čekali svoje parče česnice deljeni su i badnjaci i ikone. Molitvu je služilo sveštenstvo Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, na čelu sa ocem Predragom.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *