Šta, zapravo, znače nadimci solitera u Nišu?

„Lepa Brena“, „Tri seljaka“, „Češalj“, „Crna udovica“, „Tri keca“, „Grozd“, „Vojvotkinja“, „Julija“, samo su neki od nadimaka zgrada koji dokazuju da kada Nišlije nekom soliteru nadenu nadimak, džabe arhitekti lupaju glavu oko imena jer se svi orjentišu po narodnom nazivu.

nis-zgrade

Kad zgrada ima suknjicu

Malo ko zna, na primer, da se iza adrese Bulevar Nemanjića 69 i 71 krije „Lepa Brena“. Ova zgrada je ime dobila u jeku popularnosti naše poznate pevačice Fahrete Jahić. Zgradi je izmislio narod ime i to dok je još bila u izgradnji. Stanari pojašnjavaju da je zgrada useljena 1983. godine, baš kada je Brena harala Balkanom kao i da je bila jedna od najlepših solitera tada u gradu.

– Zgrada je pravljena u dve boje, braon i beloj. Od krova se na dole prostire braon boja i tačno izgleda kao suknjica, a ostatak fasade bele boje izgleda kao „duge noge za gledanje“. Brena tada nije bila samo popularna već je i nosila suknjicu kao što izgleda naša zgrada – priča objašnjavaju stanari.

Svako u Nišu za tri slepljena solitera na Trgu kralja Aleksandra od broja 2 do 6(preko puta Pravnog fakulteta), koje narod zove „Tri seljaka“, misli da je ime dobila po tome što su stanove dobijali stanovnici iz okolnih ruralnih krajeva, ali nije tako. Stanar Ratko Miletić objašnjava da se uselio osamdesetih godina i da mu je malo bilo čudno što ova tri solitera Nišlije tako zovu.

– Naziv „Tri seljaka“ je potekao od toga što je krov napravljen u stilu starog ulojanog seoskog šešira i otud i ime – objašnjava Miletić, dok gospođa Zlata iz broja 2 kaže da je ovaj nadim­ak apsurdan jer su veliki broj stanara u ovoj zgradi lekari,arhitekte i drugi koji nemaju veze s poljoprivredom.

„Crna udovica“ iznad Niške televizije

Prvo pitanje kupaca stanova u „Crnoj udovici“, ispod koje se nalaze Niška televizija i dopisništvo RTS, jeste zbog čega je narod zgradu tako prozvao. Objašnjenje je jednostavno. Kada se gradila zgrada krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, bila je sama, pa je sam narod nadenuo ime da izgleda „kao crna udovica“ jer oko nje nije bilo visokih građevina. Iz sličnih razloga su i „Tri keca“ u naselju Durlan(iza Pošte) dobila ime, s tim što i danas u njihovom okruženju nema približno visokih zgrada. „Karingtonka“ na Paliluli je građena u vreme emitovanja serije „Dinastija“.Glavni lik je bio Blejk Karington čije su vile bile velelepne, a u vreme izgradnje ove zgrade u Ulici Stanoja Bunuševca, Nišlijama je ova građevina bila baš takva pa su joj takav i nadimak dali.

Nišlije daju imena po mestima  gradnje ili ljudima

Arhitekta Miroljub Stanković ispričao je jednom da Nišlije uvek nadenu nadimak zgradi po ljudima ili po mestu gde su izgrađene.

– Zgrada „Češalj“ dobila je ime zbog prozora koji liče na češalj. „Grozd“(Obilićev venac) je skup zgrada koje su podignute jedna oko druge kao grozd. Poznata je i zgrada koju svi nazivaju „Krive livade“, iako livade nigde nema. Deo oko Jug Bogdanove ulice odnosno onaj soliter, svi zovu „kod Šojke“ jer je tu voskarska prodavnica „Šojka“ – priča on. Pored ovih naziva, tu je i Crveni soliter na Obilićevom vencu i druge. Julija je normalno dobila ime jer se nalazi u Ulici 7. juli, a Vojvotkinja u Ulici Vojvode Mišića. Zanimljivo je takođe da najviši soliter u gradu sa preko 20 spratova na Bulevaru Zorana Đinđića i danas svi zovu zgrada TV5, iako ova televizija još ne postoji. Interesantna stvar je da jedan od većih solitera u gradu, iza Narodnog pozorišta, nikada nije dobio adekvatan nadimak.

M.Smiljković

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266